I fredagens CS propagerade Antipiratbyråns för att internetoperatörerna borde ta ett större ansvar för den olagliga fildelningen. Ett förslag är att införa filter.

- Om det går att filtrera barnporr lär det gå att filtrera bort olagliga filer med olaglig film eller musik. Operatörerna kommer förstås säga att det inte går, säger Henrik Pontén, chefsjurist på Antipiratbyrån.

Tekniskt omöjligt
Mothuggen mot filteridén är också många.
- Jag tycker att det är direkt osmakligt att jämföra kampen mot barnporr med fildelning. Av våra villkor framgår det tydligt att man ska respektera svensk lag. Att införa filter skulle vara väldigt svårt. Vem avgör vilken fil som är upphovsrättsligt skyddad eller inte? Det är inte vår uppgift, säger Telias presstalesman Jan Sjöberg.

Tekniska experter går ännu längre.
- Det finns ingen som helst möjlighet. Det skulle i så fall vara att klippa av kabeln, säger Fredrik Widell, nätverksexpert på KTH.

- Det var just den här diskussionen alla var rädda för när barnporrfiltren infördes. Ska filter utvidgas till allt möjligt? Barnporrfiltren fungerar dessutom på en helt annan nivå. Det finns ingen programvara som kan känna igen copyrightskyddat material på det sättet, säger Mikael Abrahamsson, nätverksarkitekt på TDC Song.