Det var i maj i år som åtta företag krävde skadestånd för den skada som razzian mot the Pirate Bay orsakat dem. Vid tillslaget mot hostingföretaget PRQ, som upplät plats åt The Pirate Bay-servrarna, beslagtogs även utrustning från företag utan anknytning till The Pirate Bay.

Enligt JK är dröjsmålet är inte tillräckligt betydande för att motivera skadestånd, skriver TT. Därför nekas företagen skadestånd.

Tillsammans krävde företagen 600 000 kronor i skadestånd för den ekonomiska skada de orsakats av razzian.

– Det kunde ha skötts på ett annat sätt. Vi visste inte ens om vi skulle få tillbaka vår server. Om åklagaren hade velat säkerställa bevis borde han ha spanat en tid och därefter lokaliserat det som tillhörde Pirate Bay, inte bara stänga ned allt, sa Johan Hansson på säkerhetsföretaget PCM i samband med att skadeståndsansökan lämnades till JK.

I sitt beslut hänvisar JK till JOs granskning av tillslaget, som offentliggjordes tidigare i år. Kritiken från JO var mild, men slogs ändå fast att sållningen av det beslagtagna materialet borde ha gått fortare.

"Det är givet att varje dag som beslagen bestod kunde innebära ett stort avbräck för de utomstående som drabbats av åtgärden", skrev JO om polisens agerande efter tillslaget.