Införseln av internationella domännamn har varit en segdragen historia. Redan 2003 gjorde ICANN, den icke-vinstdrivande styrgrupp som sköter reglerna kring domännämn och ip-adresser på nätet, ett första försök med att tillåta icke-latinska tecken i webbadresser. Allt sedan dess har organisationen jobbat med att ta fram ett nytt regelverk för internationella domännamn.

I november ska alltså de första internationella domännamnen sjösättas ute på nätet. Målet är att bland annat kinesiska, arabiska och kyrilliska tecken ska kunna användas i webbadresser.

Om de skarpa testerna faller väl ut ska ett färdigt regelverk för internationella domäner vara klart i början av 2008.

Frågan diskuterades flitigt på ICANNs nyligen avslutade konferens i San Juan, Puerto Rico:

– Speciellt diskuteras nu hur införandet av internationella versioner av toppdomäner ska ske. Istället för .cn (för Kina, precis som .se för Sverige) vill Kina naturligtvis ha en toppdomän på kinesiska, berättar den svenske it-experten Patrik Fältström, som deltog i mötet i San Juan och har skrivit flera av ICANNs dokument om internationella domännamn.

ICANN menar att det bästa sättet att få fart på utrullningen är ett test i skarp miljö, trots att sannolikheten för trubbel är stor. Därför kommer också säkerhetspådraget att vara stort när de första domänerna lanseras i höst.

Bland annat kommer ICANN ha möjlighet att omedelbart stänga av internationella domäner om de orsakar problem för nätets infrastruktur eller användarna.

– Det kan lätt uppstå förvirring mellan domäner som liknar varandra men betyder helt olika saker på olika språk. Det öppnar dörren för registreringar på olika språk med syftet att förvirra användarna, säger Vint Cerf.

(Uppdaterad) Patrik Fältström ser gärna att de nya domännamnen testas så snabbt som möjligt.

– Vad gäller testerna så tycker jag de ska startas så snabbt som möjligt. Att ha internationella domännamn som toppdomäner anser jag inte har någon som helst påverkan på DNS stabilitet. Det som sparas i DNS (Domain Name System) är ju enbart ascii ändå (precis som i .SE). Dock är det många applikationer som inte klarar av det, säger Patrik Fältström.

– Det är därför det är så viktigt att vi börjar testa saker på riktigt innan vi gör en delegering. Så att de som gör applikationer kan fixa de buggar som finns, fortsätter han.

Patrik Fältström är dock kritisk till att det regelförslag som ICANN varit mest positivt till endast tillåter en extra internationell toppdomän per land.

Risken är stor att en sån regel ställer till problem i länder där det talas flera språk, eller där bokstavskoden kan stavas på olika sätt, skriver han på sin webbsajt.