Att blu-ray lyckats så bra i filmbranschen är skumt, tycker EU-kommissionen, som har skrivit ett brev till Hollywoods filmstudior för att ta reda på om det förekommer påtryckningar om att använda just blu-ray-formatet.

Kommissionens talesman Jonathan Todd bekräftar för Wall Street Journal att brevet skickades i mitten på juni.

Slaget om vilket format som ska ta över efter dvd pågår för fullt, men som det ser ut just nu håller blu-ray på att ta över, trots att blu-ray-spelarna är mycket dyrare än hd-dvd-spelarna.

Den mest framträdande parten i blu-ray-lägret är Sony, som förutom mediespelare också äger film- och skivbolag. I hd-dvd-gruppen märks särskilt Toshiba och lägrets största framgång hittills var när Microsoft valde formatet för datorspelsmaskinen Xbox 360.

Men när man tittar på marknadsandelarna i USA är blu-rays övertag tydligt. Enligt Adams Media Research har blu-ray 66,5 procent av post-dvd-marknaden sedan årsskiftet, medan hd dvd har 33,5 procent.

Trenden mot allt mer blu-ray har fått fart på hd dvd-lägrets lobbyister, som nu alltså har övertygat EU-kommissionen om att titta på om allt är ok konkurrensrättsligt. Under den stora konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas i vintras gjorde till exempel vissa filmstudior uttalanden om att de enbart stöder blu-ray. Av de stora Hollywoodstudiorna är det bara Universal Pictures som enbart stöder hd dvd.

Konsumentverkets tidning Råd & Rön har nyligen testat en rad olika spelare och konstaterar att det fortfarande är klokast att som konsument avvakta, åtminstone ett år. Då kommer det att vara tydligare vilket format man bör satsa på och dessutom kommer priserna att väsentligt ha sjunkit. Det finns också spelare som stöder båda formaten, men Råd & Rön konstaterar att den typen av spelare oftast är dyrare och sämre än spelare som bara stöder ett format.

Den stora striden, kanske det sista stora slaget, kommer att äga runt om ett halvår när vi är inne i julhandeln, som traditionellt är den bästa försäljningsperioden för filmer för hemmabruk.

Det senaste utspelet kom sent igår när Toshiba valt att behålla det rabbatterade priset i USA på sina hd dvd-spelare. HD-A2 säljs där för 299 dollar och HD-A20 för 399, vilket motsvarar 2 000 respektive 2 660 kronor. HD-A2 kostar enligt Prisjakt.se 4 995 kronor i Sverige.

Fakta

Enligt Prisjakt.se ligger just nu den billigaste blu-ray-spelaren, Samsungs BD-P1000, på 5 473 kronor, medan den billigaste hd-dvd-spelaren, Toshibas HD-E1, kostar 3 534 kronor.