Efter bara en vecka i butik har det redan hänt mycket kring Apples Iphone. Allt från problem med registreringen och AT&Ts edge-nätverk till kapplöpning mellan hackare för att se vem som kan knäcka den först. Samtidigt går försäljningen som smort och ska redan ha passerat en miljon sålda enheter.

Det börjar också klarna kring vilka operatörer som ska sälja telefonen i Europa. I vår del av världen siktar Apple på ett nordiskt avtal, enligt norska Dagens it. Och kampen står mellan jättarna Telenor och Teliasonera. Båda har tillgång till flera marknader och är störst i sina respektive hemländer.

Telenor bekräftar att det fört diskussioner med Apple om Iphone.

– Vi har vänt oss till Apple för att prata om Iphone. Men vi måste vänta och se vilka planer Apple har för Europa, säger Anders Krokan, informationschef på Telenor i Norge.

Svenska Telenor fyller i:

– Det är en jättespännande produkt som våra kunder sagt att de vill ha. Vi hoppas att den dyker upp i våra butiker, säger Elisabeth Petersson, informationschef på Telenor.

Men det verkar som att vi nordbor får vänta tills 2008, enligt uppgifter till tidningen Financial Times. England, Frankrike och Tyskland blir först att få luren i Europa.

Uppgifterna gör också gällande att det inte blir något 3g-stöd i den europeiska versionen.

Den operatör som verkar ha kommit längst i förhandlingarna är T-Mobile i Tyskland. Uppgifter i en tysk tidning gör gällande att operatören ska börja sälja telefonen den första november, och att prislappen med abonnemang blir cirka 4 000 kronor.

Hos analytikerkåren tar man första veckan med lugn och sammanfattar så här:

– Hajp, hajp, hajp. Apple har det bästa marknadsföringsarbetet genom tiderna. Och den är redan en succé bland Appletrogna, säger mobilanalytikern John Strand på Strand Consulting.

Men han tvivlar på att Iphone blir en massmarknadsprodukt. Och med skandinaviska mått mätt blir betyget lågt när det gäller till exempel meddelanden.

Carolina Milanesi, mobilanalytiker på Gartner, är också fascinerad över Apples pr-maskineri. Men än är det för tidigt att uttala sig om telefonens framtidsutsikter:

– Jag tror att vi får vänta ett par veckor för att se hur det verkligen har gått för Iphone. Med all den hajp som Apple har genererat var det ingen överraskning att de första dagarna blev väldigt hektiska, säger hon till Computer Sweden.

Fakta

  • Apple har en vinstmarginal på 55 procent på Iphone, enligt analysföretaget Isuppli. Varje telefon kostar 1 800 kronor för tillverkning och delar. De dyraste delarna är skärmen följt av minnet.
  • Att byta batteriet kommer i USA att kosta cirka 800 kronor. Då ingår en hyrtelefon. Bytet ska ta tre dagar.
  • Det har förekommit rapporter som säger att batteritiden är olika i olika exemplar.
  • Apple ska ha betalat en sjusiffrig summa i dollar för domänen Iphone.com.
  • Säkerhetsexperter har hitta buggar som gör det möjligt att fejka vem som ringer och komma åt andra användares talsvar.
  • Iphone fungerar inte tillsammans med 64-bitarsversionerna av Windows XP och Vista.
  • Modellen som har en hårddisk på 8 GB är populärast.