Skandalen var ett faktum när Sony Ericsson i förra veckan meddelade att modellerna P990, W950 och M600 nu var stabila nog och inte behövde fler mjukvaruuppdateringar. Detta trots att framförallt toppmodellen P990 är ökänd för sina mjukvaruproblem. Fortfarande, nästan ett år efter lanseringen, dras telefonen med många svåra buggar.

Svaret lät inte vänta på sig. Sony Ericssons utvecklarforum fylldes snabbt av arga och upprörda kommentarer från både kunder och utvecklare. Och nu har företaget ändrat sig. I tisdags meddelade Sony Ericsson att den hårda kritiken från användarna har fått företaget att tänka om.

”Sony Ericsson har bestämt sig för att erbjuda ytterligare en mjukvaruupdatering för P900 och Walkmantelefonen W950. Beslutet visar på Sony Ericssons engagemang för sina existerande smartphone-kunder och vår vilja att ta till oss av kritik från användarna”, skriver företaget på sitt utvecklarforum. Den utlovade uppgraderingen ska vara klar i augusti 2007, meddelar företaget.

Det är inte bara Sony Ericssons användare som tycker att P990 är buggig. Niklas Silvander, Sony Ericssons produktchef för mjukvara och operativsystem, håller med:

”Vi underskattade hur komplext utvecklingsarbetet på UIQ 3 skulle bli och det tog längre än väntat att implementera och kvalitetssäkra saker som säkerhetsmekanismer, multimedia samt 3g, videotelefoni och wi-fi. Det har varit en tuff resa för oss alla”, skriver han på Sony Ericssons utvecklarforum.

Läs mer hos The Register och på Sony Ericssons utvecklarforum.