Fildelningssajten miivi.com hamnade i hetluften tidigare under veckan sedan sajten zeropaid.com avslöjat att den registrerats av bolaget Mediadefender.

Mediadefender erbjuder antipiratlösningar åt film- och musikindustrin och jobbar bland annat med att sprida falska filer på fildelningsnätverk. Miivi.com stängdes ned kort efter det att kopplingen till Mediadefender avslöjats.

Flera bloggar och medier världen över kopplade genast ihop Mediadefender med intresseorganisationen MPA, Motion Picture Association. Bland annat på sajten digg.com kallades Miivi.com för "MPAs falska filmsajt".

Men enligt MPA själva har man ingenting med vare sig Miivi.com eller Mediadefender att göra.

Monique Wadsted på advokatbyrån Maqs är MPAs företrädare i Sverige. Hon känner först inte till sajten när CS når henne under torsdagen och ber att återkomma med mer information.

När Wadsted kontaktar CS på fredagen hävdar hon bestämt att MPA i dagsläget inte har någon relation till Mediadefender. MPA ska heller inte ha varit inblandat i miivi.com på något sätt.

– MPA är inte en kund till mediadefender. När det gäller piratverksamhet så är MPA fokuserat på att hitta dom som är högst upp i pyramiden. Man fokuserar på releasegrupper och dom som är ansvariga för det första tillhandahållandet av filmen, alltså inte enskilda individer som ägnar sig åt fildelning, säger hon.

Ni har ingen koppling till den här sajten?

– Nej. Det här är inte den typen av aktiviteter som MPA fokuserar på.

Har ni arbetat med mediadefender förut?

– Det kan jag inte svara på. Det framgår inte av den information jag har.

Tycker du att de använder sig av en bra strategi?

– Jag har inte tillräckligt bra koll på det här för att uttala mig om det. Men såvitt jag förstår är deras strategi att leta upp enskilda fildelare. MPA fokuserar på att hitta de stora skurkarna, säger Monique Wadsted.

Fakta

  • MPA, Motion Picture Association, är en intresseorganisation som företräder de internationella filmbolagen. Organisationen arbetar aktivt mot fildelning och piratkopiering.
  • Organisationens amerikanska arm kallar sig MPAA, Motion Picture Association of America. I övriga världen kallas organisationen MPA.
  • Bolaget Mediadefender erbjuder "peer-2-peer anti-piracy solutions" och har, enligt obekräftade uppgifter, tidigare arbetat åt MPA.
  • Mediadefender sysslar bland annat med såkallad spoofing och decoying, vilket innebär att ladda upp falska film- och musikfiler på fildelningsnätverk för att göra det svårare för användarna att hitta det de vill ha.