– Det är en väldigt tydlig trend. Utvecklarna vill ha en stabil miljö. Windows är det inte och Linux och Solaris är lite för krångligt. Mac OS X är ett Unixbaserat operativsystem som går snabbt och enkelt att arbeta med, säger Erik Hellman, systemarkitekt på IBS Javasolutions.

Han får medhåll av en lång rad Javautvecklare som CS varit i kontakt med. Unix som operativsystem är intressant också eftersom det finns många kommandon och inställningar som gör utvecklingen flexibel. Dessutom ligger driftsmiljön för Javaprogram ofta på Unixplattformen.

– Mac gör väldigt bra laptops, vilket utvecklare gillar. Och Macens presentationsprogram Keynote ger mycket snyggare presentationer än Powerpoint, säger Jesper Hoffstedt, systemarkitekt på Kentor.

Han berättar att på utvecklarkonferensen JAOO i Danmark i höstas hade de flesta tunga utvecklare bärbara Mac. Samma trend tycks råda på konferenser som Eclipsecon och Suns Java One.

– På senaste Java One hade majoriteten av Suns utvecklare Mac, säger Erik Hellman.

Dana P'Simer, systemarkitekt på amerikanska DHP Technologies, berättar att hon bytte till Mac i december. Hon fick tillstånd av projektledaren i sitt nya uppdrag att använda vilken utrustning hon ville.

– Jag trodde att jag skulle vara ensam, men första dagen visade det sig att tre av fyra utvecklare hade Mac. Javautvecklarna rör sig definitivt mot Macen som plattform, säger Dana P'Simer.

Den senaste versionen av Mac OS X, Tiger, kom våren 2005. Genombrottet bland utvecklarproffsen skedde när Apple ett år senare började stöda Intels x86-processorer, tidigare hade bara IBMs Powerpc använts.

Det har bland annat lett till ett lyft för Apples bärbara datorer. Men framför allt har det gjort det möjligt att köra Windows på Mac. Apple har självt tagit fram Bootcamp, som gör det möjligt att starta Macintosh i Windowsläge. På senare tid har det också dykt upp virtualiseringsmjukvara från VMware och - mest omtalat - Parallels. Den kände Java- och öppen källkodsexperten Matt Raible är till exempel i sin blogg närmast lyrisk över möjligheterna som Parallells plattform för Mac ger.

Ännu har dock få svenska utvecklare hakat på den internationella trenden. En orsak kan vara att Mac är betydligt dyrare här än i USA.

Smolk i bägaren är också att den senaste versionen av Java, version 6, kommer sent till Mac OS X. Framtidsutsikterna för Java på Mac ter sig också osäkra efter Applechefen Steve Jobs uttalande till tyska MacWelt, med anledning av att Iphone inte stöder Java. Han sade då att "ingen använder Java längre" .

Fakta

Mac OS X har under det senaste året fått allt bättre rykte bland Javautvecklare. Macintoshdatorerna har sedan starten haft ett gott rykte för att vara användarvänliga. Men det ursprungliga operativsystemet fick problem under 1990-talet.

Räddningen blev köpet av Next, paradoxalt eftersom det är det företag som Apple-grundaren Steve Jobs startade när han fick sparken 1985.

Next utvecklade ett operativsystem kallat Openstep, med grunden i Unixvarianten BSD. När Steve Jobs kom tillbaka till Apple övergav företaget det gamla Mac OS. 1999 kom första Mac OS X, en Macintoshanpassad variant av Openstep.