Den ursprungliga planen för att ta sig förbi operatörslåsningen var att modifiera telefonens bootsekvens. Men den dörren visade sig vara svårforcerad.

All kod som körs innan Iphone-operativsystemet laddas in måste nämligen signeras med en privat 1024-bitars krypteringsnyckel tillhörandes Apple, enligt information som postades av hackare på irc-kanalen #iphone i förra veckan.

Därmed har det blivit dags för plan b, och nu jobbas det för fullt på en kompilator som ska öppna för att köra egenutvecklad kod i telefonen, skriver IDG News.

När det blir möjligt att köra egna program på telefonen så borde det nämligen gå att skriva ett program för upplåsning, enligt det resonemang som nu förs bland hackarna.

Men jakten på upplåsning har lett till andra upptäckter. Bland annat så finns redan verktyg för att ladda in egna ringsignaler i Iphone.

Om hackarna lyckas skapa en fungerande kompilator så öppnas även möjligheter för att köra tredjepartsprogram på telefonen, trots att Apple valt att låsa Iphone för utomstående utvecklare.