En trasig UPS som slog ut strömförsörjningen låg bakom det sex timmar långa avbrottet som gjorde webbplatser på Oderland otillgängliga på fredagskvällen. Utrustningen skulle bytas ut – men en rejäl plåtdörr stod i vägen. Någon nyckel gick inte att hitta.

Först efter att Oderlands vd Jack Oderland själv hade åkt till platsen och hittat en jouröppen låssmed kunde dörren brytas upp. Det krävde 2,5 timmars arbete med borr, och rätt beslut från fastighetsägare och bevakningsföretag för att inbrottet inte skulle räknas som ett inbrott i juridisk bemärkelse.

– Det blev lite stressigt med semestertider och allt. Det var en säkerhetsdörr i ganska tjock plåt som skulle forceras, säger Jack Oderland.

Först vid halv fyra på lördagsmorgonen var webbhotellet åter i drift. Avbrottet hade då varat i omkring sex timmar.

Hela förloppet redovisas på Oderlands webbplats, inklusive en ursäkt för den sena timmen: ”Ev. stavningsfel inyheten kan bero på att klockan närmar sig 0400 och det är dags för oss att stämpla ut.”

– Vi har alltid sagt att vi ska vara öppna mot våra kunder, säger Jack Oderland och lovar att rätt nyckel nu ska finnas på rätt plats.