Att ringa mobilsamtal utomlands i ett EU-land får inte kosta mer än 49 eurocent plus moms och motsvarande pris för att ta emot samtal ska vara maximalt 24 eurocent. Det slog EU fast redan i våras. För att ytterligare sätta press på företagen lovar nu EU att lista samtliga operatörer och visa vad de har gjort för att följa bestämmelserna.

– I slutet av veckan kommer vi sammanställa en webbplats som kommer innehålla namn på operatörer från alla EU-länder, information om de erbjuder eurotaxan, vilken typ av eurotaxa och om de som inte har gjort någonting, säger Martin Selmays, talesman för EU-kommissionen till IDG News.

Igår var sista dagen för operatörerna att erbjuda den nya taxan, men eftersom de sedan har en månad på sig att införa den sker den verkliga förändringen först i slutet av augusti. Operatörer som inte sänker sina priser i de fall det är nödvändigt kan dras inför domstol.

– Det är inte en rekommendation utan en reglering, fortsätter Martin Selmays.

Operatörer i EU har vänt sig mot beslutet, men i Sverige har flera av de stora aktörerna redan under sommaren gått ut med information om den nya taxan. Operatören 3 meddelade nyligen att priset för att ringa utomlands blir 4,95 kronor per minut. Tele2 har beslutat sig för 4,97 kronor medan Telenor erbjuder samma tjänst för 5,66 kronor. Telenorkunder kan även ringa till den vanliga, nationella taxan men då med en öppningsavgift på 9,95 kronor.

Teliasonera har ännu inte offentliggjort vilka roamingpriser som ska gälla, men klart är priserna sänks även här. Enligt dagens pristabell kostar samtal från de flesta EU-länder 6,75 kronor per minut.

Fakta

  • Europaparlamentet sade i maj ja till en maxtaxa för roaming inom EU.
  • Enligt en tidigare undersökning som EU-kommissionen låtit genomföra vill 70 procent av EU-medborgarna se en reglering av detta slag.
  • Nästan åtta av tio EU-medborgare har en mobiltelefon och hälften av dem reste till ett annat EU-land under 2006, enligt Eurobarometern.
  • Enligt samma undersökning undviker 15 procent av befolkningen helt att använda mobiltelefonen vid resor.