Medisons vd Valdi Ivancic fick upprepade frågor om vem som egentligen ska tillverka datorn.

– Medison har ett partnerskap med en tillverkare, jag var i kontakt med dem så sent som i går natt, men vi har valt att ännu inte gå ut och berätta vilket bolaget är för att det skulle kunna skada de relationer som det bolaget har med andra bolag. Det har sagts att vi skulle kunna förstöra en marknad för en del av våra konkurrenter.


Datorn som visades upp ska enligt ifrågasatta Medison säljas för dryga tusenlappen.

Den rekordbilliga bärbara datorn, som för övrigt visades upp på presskonferensen, har sagts vara identisk med en produkt från taiwanesiska leverantören Clevo. På det svarar Valdi Ivancic:

– Vi använder standardkomponenter, då kan det se ut som samma specifikation. Det finns säkert flera andra som har liknande.

Ivancic vidhåller vid att de första datorerna kommer att börja levereras kring den 15 augusti.

För att värja sig mot bluffanklagelser lutar han sig mot avtalet med den etablerade amerikanska online-återförsäljaren 2Checkout, som också har lovat att pengarna är säkra hos företaget och att inga pengar dras från konton innan en produkt är skeppad.

– Min hälsning till oroliga kunder är att ”cancellera” sina beställningar, sa han under presskonferensen.
Pengarna finns kvar på varje individs konton, de har reserverats, men inga pengar har dragits.

Tre femtedelar av Medison mötte upp ett tiotal journalister på den över två timmar långa presskonferensen i går kväll på Hotell Hilton i Stockholm. Förutom Valdi Ivancic var det Nordenchefen Robert Klanjac och försäljningschefen Per Söderberg. Ägarbilden i bolaget ser ut som så att Ivancic äger 90 procent, medan de andra fyra äger resterande 10 procent. Det enda kapital som finns i bolaget är sådant de själva satsat, vilket enligt Ivancic är ”småslantar”.

Enligt Ivancic har de fått in tusentals beställningar på datorn.
Ett antal nyheter kom fram under kvällen. Exempelvis visade det sig att frakt inte ingår i de 150 dollar som datorn kostar. Hur detta ska fungera i praktiken kan Valdi Ivancic dock inte svara på, utan ber om att få återkomma efter att ha pratat med företagets logistikpartner.

En annan nyhet som kom fram är att det inte alls är själva datorerna som Medison ser som sin viktigaste inkomstkälla i det här projektet. I stället ska de stora pengarna dras in genom att leverantörer av tillbehör och kringutrustning ska annonsera på webbplatsen, och betala dyrt för det.

– Det är lättare för kunden att hitta tillbehören direkt på vår sida. Vi har fört en dialog med flera partners. Då får de betala en månadsavgift.

Ivancic uppgav att annonserna ska kunna kosta allt mellan 100 000 kronor till så mycket som 20 miljoner kronor.

Hur många datorer måste ni sälja för att göra annonsörerna nöjda?

– Vi har gjort en kalkyl. De som vi diskuterar med gör sina analyser. Men det är sånt som vår försäljningschef tar upp med de här parterna.

Står ni och faller med det här?
– Nej, det gör vi inte.

När det gäller supporten på datorerna hänvisar Valdi Ivancic till diskussioner de för med Infocare. Men där finns inget klart avtal.

Medison har också vidlyftiga planer när det gäller de monterings- och tillverkningsfabriker. Ivancic uppger att de har en monteringsfabrik i Brasilien tillsammans med två andra brasilianska företag. De planerar nya monteringsfabriker i Centralamerika och Europa, till och med Sverige.

I slutet av presskonferensen fick Valdi Ivancic, som har ett förflutet som kommunalpolitiker frågan om hans politiska ambitioner. Då svarade han:

– Jag har funderat på att kandidera till statsminister. Som enskild person.

När?
– När jag får tillstånd av min ”regering”, min fru och min dotter. Det låter konstigt och högtflygande, men ingenting är omöjligt, sa han.

Kommer Medison kunna hålla vad de lovar?
Det är inte längre tillåtet att rösta.