En ursprunglig brottsanmälan lämnades av Antipiratbyrån redan i början av 2006. Då gällde det fem filmtitlar som mannen ska ha gjort tillgängliga på internet. Med det som grund beslutade åklagaren i fallet att tillåta en husrannsakan.

Vid razzian hittades ett trettiotal upphovsrättsskyddade filmtitlar och 23 000 låtar som mannen gjort tillgänga för nedladdning över internet. Även skivbranschens intressegrupp Ifpi valde då att anmäla mannen för brott mot upphovsrättslagen. Enligt Sveriges Radio ska mannen redan erkänt delar av det brott han åtalas för.

– När det gäller bevissäkring är det här helt överlägset de tidigare anmälningarna vi gjort, och det beror på att man gjorde en husrannsakan, säger Björn Gregfeldt, ordförande för Antipiratbyrån till Computer Sweden.

Antipiratbyrån hoppas därmed också på ett högre straff än vid tidigare fildelningsdomar. Tidigare under våren dömdes en 45-årig man i Borås till 80 dagsböter på sammanlagt 20 000 kronor för att ha delat ut fyra låtar på internet.

– Rimligtvis borde det här resultera i ett högre straff. Det kan ju ha en koppling till antalet film- och musiktitlar man säkrat bevis för och i det här fallet är det ju på en helt annan nivå, säger Björn Gregfeldt.

Domen i Borås tidigare under våren ledde enbart till böter som påföljd. Eftersom polisen bara får göra husrannsakningar i grövre brottsmål menar många att en husrannsakan därmed inte längre är tillåten för att säkra bevis mot fildelare.

Husrannsakningen mot den nu åtalade mannen skedde dock långt innan domen föll mot den 45-årige fildelaren i Borås.