Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid gick i dag till hård attack mot statsminister Fredrik Reinfeldts hantering av fildelningsfrågan i en artikel på DN debatt. Han påminde bland annat om partiledarens uttalande under valkampanjen om att inte jaga en hel ungdomsgeneration.

Men trots kritiken kommer ingen respons från regeringen. Justitieminister Beatrice Ask avböjer att kommentera utspelet de närmaste dagarna.

– Tyvärr går varken Beatrice Ask eller (statssekreterare) Magnus Graner att nå, säger Tanja Rasmusson, politiskt sakkunnig vid justitiedepartementet.

Computer Sweden har även sökt statsminister Fredrik Reinfeldt för en kommentar, men han hänvisar via sin pressekreterare till Beatrice Ask.

I debattartikeln kräver Karl Sigfrid, i strid med partiets linje, att uppghovsrätten i sin nuvarande form bör avskaffas och att kopiering för privat bruk ska släppas fri.

– De steg som tagits inte varit teknikvänliga utan snarare motarbetat den tekniska utvecklingen. Det finns en klyfta mellan vad politiker säger för att vinna stöd och vad de sen faktiskt gör, säger Karl Sigfrid.

Vidare hävdar han att den svenska regeringen inte alls är tvungen att införa den lag som ska ge upphovsrättsinnehavare rätt att begära ut personuppgifter, en lag som baseras på EU-direktivet Ipred.