Vi har en grövre missuppfattning som resulterat i att de flesta som hankar sig fram med ip-telefoni helt missar poängen med dess värde.

Man sitter med en 130-årig vanföreställning om att möjligheten för två personer att tala med varandra trots att de är skilda åt, är vad telefoni handlar om.

Några finesser har vi fått – telefonsvarare, nummerupplysning och vidarekoppling – men det handlar fortfarande bara om prat. Om det enda som förändrats är sättet som rösten överförs på har vi inte mycket till utveckling.

Poängen som de flesta missar är att med ip-telefoni blir ett telefonsamtal egentligen ett flöde av information.

Och ett flöde med information kan alltid kompletteras med ytterligare information.

Det blir riktigt intressant när vi kopplar samman telefoni med finansiell information och kundhistorik. Plötsligt kan vi framkalla affärsnytta ur ett system som fram till nu varit en del av möblemanget.

Koppla till exempel ihop nummerpresentation med annan information. När kunden ringer öppnas dennes profil på skärmen redan innan du lyft luren för att svara.

Du får då tillgång till all tänkbar information, från utestående fakturor och vad som senast sades när kunden ringde er, till hur lönsamt just det här kontot faktiskt är.

Rätt information genom integrerade data, tillgängliga för rätt person redan innan han kan behöva den, ger snabbare och bättre kundservice och gladare kunder.

Och ännu bättre är att när ditt system är integrerat är det enkelt att hålla informationen uppdaterad.

Plötsligt är ditt crm-system din adressbok, som automatiskt håller koll på varje samtal, sms eller e-post mellan dig och kunderna. På så sätt är en kunddatabas alltid uppdaterad och gemensam för alla – och kan bli en källa av information för nya affärer.

Det är där vi har ip-telefonins sanna värde: sluta tänk på att du kan sänka samtalskostnaderna med några ören och se i stället till de affärsmöjligheter det kan ge.

Läs mer på vår temasida om CRM.