Vissa menar att Anne-Marie Eklund Löwinder inte är tillräckligt teknisk. Att hon inte kan alla intrångsdetekteringsverktyg in i minsta detalj, inte har koll på all den senaste skadliga koden eller kan demonstrera hur man hackar sig in i en bank. Men majoriteten av Sveriges it-säkerhetsexperter sätter henne ändå främst.

– Det kan bero på att jag har varit med väldigt länge. Jag började redan innan folk i allmänhet pratade om it-säkerhet. Jag höll mina första föreläsningar på universitetet redan andra året jag pluggade där, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Det var 1982. Året innan började hon på systemvetenskaplig linje på Stockholms universitet. 25 år senare tycker hon fortfarande att it-säkerhet är lika roligt.

– Vi är så beroende av att säkerheten blir bra för att allt det fina med internet verkligen ska bli en lustfylld upplevelse. Alla system blir så mycket roligare att använda när säkerheten fungerar. Det är också ur användbarhetsperspektivet som jag har ägnat mig åt det här.

Hur blir man en it-säkerhetsexpert?

– Det är mycket svårare i dag. I början på 1980-talet gick det att täcka in hela området. Nu är det så oerhört mycket större.
– Det intressanta tycker jag är helhetssynen. Man måste följa med i utvecklingen, men vill man ha en övergripande koll gäller det att inte drunkna i detaljer.

För många it-säkerhetsexperter verkar det handla om en passion för ämnet.

– Ja, så känner jag att det är. Det är alltid en utmaning, någon därute försöker lura dig. Den lilla kryddan tror jag lockar många.

På Stiftelsen för internet­infrastruktur har Anne-Marie Eklund Löwinder i tio års tid kämpat med dnssec, ett säkrare protokoll än dagens dns för internets namnserv­rar att utbyta information om bland annat webbplatser med varandra. I vintras sjösattes det kommersiellt, Sverige blev med den svenska toppdomänen 2005 först i världen med systemet, på toppdomännivå.

– Det går lite trögt än så länge. En förklaring är att man ofta behöver utreda alla sina olika domäner och städa undan en del.

– Men intresset är stort, särskilt från utlandet och från bankvärlden.

Just bankerna har fått mycket kritik under det senaste året för sin it-säkerhet.

– De måste göra hemläxan som alla andra. Förtroendet har börjat naggas i kanten. Men jag märker en vändning och ett stort engagemang. Bankerna måste göra väsentliga investeringar inom informationssäkerhet, annars förlorar de kunder.