Denis Kvasov stämdes av skivindustrins intresseorganisation IFPI för upphovsrättsbrott som ska ha begåtts mellan åren 2003 och 2005. Då var han vd för bolaget Mediavision som ligger bakom sajten Allofmp3.com.

Men en rysk domstol valde under gårdagen att fria Kvasov från alla anklagelser. Främst på grund av bristande bevisning mot honom, enligt tidningen The Moscow Times.

Domaren Yekaterina Sharapova kritiserade målsäganden, alltså de amerikanska skivbolagen representerade av IFPI, för att inte ha förberett sitt åtal ordentligt.

Mediavision har hela tiden hävdat att sajten Allofmp3 är laglig. Företaget betalar en del av sina intäkter till den ryska upphovsrättsorganisationen ROMS som ansvarar för Rysslands motsvarighet till svenska STIM-pengar.

Men IFPI hävdar att Mediavision utnyttjar ”luckor” i den ryska lagen eftersom att ROMS-systemet inte är erkänt av de utländska skivbolagen. I januari väntas nya upphovsrättslagar träda i kraft i Ryssland med syftet att klargöra just de oklarheter i lagen som utnyttjas av Allofmp3.com.

ROMS-chefen Oleg Nezus säger till Moscow Times att Allofmp3.com nu bör kunna återuppta sin verksamhet. Han lovar också att fortsätta ge stöd åt sajten i de kommande åtalen.

Allofmp3.com stängdes ned tidigare under sommaren efter påtryckningar från USAs regering. Men enligt Oleg Nezus borde det nu inte råda några som helst tvivel om att sajtens verksamhet inte strider mot rysk lagstiftning.

Fortfarande kvarstår åtal mot Vadim Mamotin, som tog över som vd för Mediavision under 2005, och bolaget Mediavision självt.