Ett fel i mjukvaran som driver den internationella ip-telefonitjänsten Skype dras just nu med problem som gör att vissa användare inte kan logga in för att ringa samtal. De första rapporterna om att tjänsten inte fungerar kom tidigare under dagen och problemet var vid tretiden på torsdagseftermiddagen ännu inte löst.

”Våra tekniker har slagit fast att det är ett mjukvaruproblem”, skriver Skype i ett uttalande och varnar för att det kan dröja upp till 24 timmar innan problemet är avhjälpt.

Felet ligger i själva kärnan som knyter samman miljoner Skypeanvändare och förhindrar även nya användare från att registrera sig.

Enligt företagets egna uppgifter visar sig störningen genom att använda inte kan logga in, men uppmanar alla som använder Skype att lämna sina klienter öppna och lovar att inloggningen ska ske automatiskt så snart felet är avhjälpt.

Kraschen kommer bara en dag efter planerat underhåll av systemen, som gick snabbare än beräknat och var färdig tio minuter över åtta på onsdagsmorgonen, svensk tid. Inför underhållsarbetet varnade Skype för att inloggningssvårigheter kunde uppstå. Även betalningsfunktionen i själva Skype-klienten upplevde störningar.

Det är oklart om dagens avbrott är ett resultat av gårdagens underhållsarbete.