Det är de smartaste hackarna man ser i agentfilmerna och det är it-säkerhetsexperterna som kallas in när det har skett intrång i bankerna, när utländska regeringars it-system slås ut eller vid omfattande industrispionage. Det är lika rafflande att höra skurkarna själva berätta om hur de lurar användarna som det är att höra de som bekämpar dem om hur det går till.

Därför tyckte vi också att det skulle vara intressant att lista Sveriges främsta experter på området. Men det var lättare sagt än gjort. För it-säkerhet är inte ett område utan en lång rad olika. Om man är teknisk expert kan man till exempel vara specialiserad på antivirus, spam, brandväggar, operativsystem eller speciella tillämpningar. Man kan också vara särskilt duktig på nätverk, och då kan man till exempel vara bra på företagsnätverk eller internet som helhet.

Det fungerar lika väl att vara inriktad på mjuk it-säkerhet. Det handlar om standarder, policy, regelverk med mera. Många arbetar också med it-brottslighet och åter andra är specialiserade på bedrägerier eller hot mot rikets säkerhet. Då har jag ändå inte nämnt delar som intrångsdetektering, penetrationstester eller kryptering.

I CS sammanställning har vi valt att göra det så enkelt, eller svårt, som möjligt. Vi slår ihop alltihop i en enda maffig klump. Hela listan hittar du här.