I somras slog Medisons erbjudande om normalstora, bärbara datorer för en dryg tusenlapp ner som en välkommen bomb bland nyhetstörstande it-publikationer. Ännu återstår att se om företaget kan hålla vad som lovats, men företagets initiativ kan under alla förhållanden peka på en trend mot kraftigt sänkta priser, åtminstone på sikt.


En av de första bilderna på vad som sägs vara den omstridda Medison Celebrity.

Redan under hösten börjar det dyka upp bärbara dator från annat håll med priser på cirka 1 500 kronor. Det gäller till exempel Asus Eee PC 701, som har skärm på sju tum, processor från Intel och ramminne på 512 MB. Från börjar var det tänkt att datorn endast skulle levereras inom Intels koncept Classmate PC för skolbarn i u-länder, men nu står det klart att den även dyker upp i Europa.


Asus EEE PC är en dator i miniformat. Skärmen mäter fem tum.

– Den information vi nu fått är att Eee PC ska släppas i Norden runt jul, säger Anders Haby på Asus svenska marknadsavdelning.

Det pris Asus tidigare uppgett är 200 dollar för en enhet som har ett flashminne på 4 GB i stället för traditionell hårddisk. Det återstår att se var priset landar om de nordiska modellerna förses med mer bekvämt utrymme på si så där 32-64 GB.

Asus Eee-serie kostar bara någon hundralapp mer än den så omskrivna 100-dollarsdatorn, Olpc, som nu är uppe i 175 dollar. Även denna modell har skärm kring sju tum, till skillnad från Medisons modell som har en normalstor 14-tummare.

Frågan är då hur det är möjligt att sälja en normal (visserligen lågt konfigurerad) dator för en dryg tusenlapp?


Zepto byggs i en fabrik i Danmark. Foto: Joel Åsblom.

CS har besökt danska Zeptos fabrik i Köpenhamn. Här vill man inte utesluta möjligheten att priserna kan komma att halveras inom ett par år. Men företagets operative chef, Morten Kjærsgaard, pekar på att det krävs ett visst nytänkande för att nå ner till prisnivåer på under 2 000 kronor för en bärbar dator.

– Givetvis faller komponentpriserna ständigt men den viktigaste parametern för att nå ner till dessa prisnivåer är att öka automatiseringen i hela värdekedjan. Det vore ju helt orimligt att betala 700 kronor i frakt, vilket Dell tar i Danmark, för att skeppa en dator som kostar 1 500 kronor, säger Morten Kjærsgaard.

Han berättar att Zepto nu dragit igång en större process för att ge hela organisationen ett mer effektivt flöde. Målet är att inom två år komma ner på under 2 000 kronor för en bärbar dator.

Även oberoende bedömare tror att dessa prisnivåer är möjliga.

– Stora företag som Microsoft, Intel, och AMD har sina ögon fokuserade på Indien och Kina och här har man under de senaste åren nått en pris/prestanda-ekvation där det faktiskt går att sätta ihop en fungerade pc för cirka 200 dollar, säger Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström.

Fakta

Intels Classmate PC har sålts på en del marknader sedan i våras och har utvecklats i samarbete med Asus.

Asus Eee PC 701 ska nu börja säljas i Europa. Den väger 890 gram, har skärm på sju tum, 4 GB flashminne och 512 MB ram.

Medison Celebrity har utlovat en bärbar med skärm på 14 tum och pris på drygt 1 000 kronor med 256 MB ram och hårddisk på 40 GB.