I april förra året kom lanseringen som många väntat på. Canal Digital blev först med att presentera planer på hdtv-sändningar. I september gick startskottet för tv-sändningarna, men för att titta krävs också en box. Och boxarna var långt ifrån klara.
- I september fick vi de första prototyperna, men de höll inte måttet. Det var bland annat problem med stabiliteten, säger Henri Caddeo, ansvarig för Residential Systems hos Canal Digital.

Efter ett antal uppgraderingar av mjukvaran har två boxar, en modell från Grundig och en från Force, nu levererats till butik. Men inga stora volymer. Ungefär 800 stycken, enligt Canal Digital. Och de kostar cirka 5000 kronor.

En butik som fått Grundigs modell är Euronics i Stenungssund.
- Jag har fått två boxar, säger ägaren Magnus Kallberg.

Pensionsklara redan
Oavsett hur många boxar Canal Digital får ut blir lanseringen bara en parantes. Boxarna är egentligen redan klara för pension, men Canal Digital ville blir först till varje pris.

Tekniken företaget använder för att komprimera bilden är mpeg-2. Världen över är tv-operatörerna, inklusive Canal Digital, överens om att hdtv-sändningar ska använda mpeg-4. Att uppgradera går inte. Boxarna måste alltså bytas ut när mpeg-4 kommer.
- Det gör att jag känner att vi inte ska sälja dem, säger Magnus Kallberg.

När det väl finns boxar som stöder mpeg-4 ska kunder som redan köpt en bli kompenserade, enligt Canal Digital. Antingen med ett förmånligt pris eller en gratisbox. Exakt vad som gäller är inte klart

Fördelen med version 4 kontra version 2 av mpeg är att en kanal kräver mindre bandbredd. Att få tag på boxar som stöder mpeg-4 är dock ännu svårare.

Leveransproblem
- ST Microelectronics, den dominerande chipsleverantören, har haft leveransproblem, säger Henri Caddeo.

Problemen gjorde att tyska Premiere fick skjuta upp sin lansering, som var planerad till november, och att hela branschen blev nervös. Nu har företaget fått fart på tillverkningen och Henri Caddeo är lite lugnare.

Målet är att börja sälja boxar som stöder både mpeg-2 och mpeg-4 lagom tills fotbolls-VM, men det finns inga garantier.

Com Hem vill också komma igång med hdtv så fort som möjligt. Till skillnad från Canal Digital väljer företaget att hoppa över mpeg-2.
- Vi har senarelagt lanseringen, men på sikt blir det mycket bättre, säger Martin Kull, teknisk chef på Com Hem.

Han hoppas kunna komma igång i sommar, men det kan bli både tidigare och senare. Och hur många boxar Com Hem då kan lägga vantarna på är osäkert.
- Det pågår förhandlingar dels mellan chipstillverkare och boxtillverkare, dels mellan boxtillverkare och oss operatörer, säger Martin Kull.

Mer innehåll krävs
Hdtv handlar inte bara om tv-apparater och boxar. Någon klok amerikan myntade uttrycket "content is king". Canal Digital-kunder som hittar en box får bara en kanal. För att hdtv ska få ett större genomslag krävs mer.
- Innehållsleverantörerna måste också göra sin läxa. Ett par av de fem största kanalerna måste finnas i hdtv-versioner innan genombrottet kommer, säger Martin Kull.

Att det finns så lite att titta på ser Magnus Kallberg som ytterligare en anledning för honom att inte sälja några boxar.

Fakta

Hdtv (high definition tv) kallas på svenska skarp-tv eller högdefinitions-tv. Hdtv har en bild med större detaljrikedom och högre skärpa än vanlig tv.

För att kunna titta behövs det tre saker:

  • En tv som klarar att visa bilden. För att göra det lättare för kunden har branschen tagit fram stämpeln hd ready.
  • Precis som vanlig digital-tv krävs det en box för att kunna titta.
  • Sist men inte minst måste man också ha något att titta på. I dag sänder Canal+ kanalen C More HD.

Läs om hdtv hos Canal Digital: computersweden.se/c/119