Bland Parlanos produkter finns sviten Mind Align, ett antal chattprogram riktade mot företagskunder. Programsviten används bland annat av Deutsche Bank och UBS för att medarbetare i Paris, London, Tokyo och New York ska kunna hålla koll på diskussioner i olika ämnen, även om de inte befinner sig på samma plats eller på kontoret.

– Handlare kan exempelvis diskutera säkerhet eller olika fonder. När medarbetarna i New York kommer till jobbet kan de se vad som har sagts under natten, säger Clint Patterson, som är talesman för Microsoft Unified Communications till IDG News. Programmet används även av callcenterföretag.

Parlano har utvecklat Mind Align för Office Communications Server 2007, som släpptes tidigare i år. I dag kan användarna nå webben via Communications Server och där se vilka medlemmar i en diskussionsgrupp som finns tillgängliga för att chatta.

Köpet gör det enklare för Microsoft att bygga in Mind Aligns funktioner direkt i Office Communications Server och dess klient Office Communicator, vilket Microsoft planerar att göra.

Affären beräknas bli klar i slutet av året. Hur mycket Microsoft betalade för Parlano har inte offentliggjorts. Parlano har ett 50-tal anställda vid huvudkontoret i Chicago, som Microsoft planerar att flytta till sitt eget huvudkontor i Redmond.