I torsdags postade den svenske it-säkerhetskonsulten Dan Egerstad inloggningsuppgifter till 100 ambassader och myndigheter världen över på sin webbsida.

Inte ens ett dygn efter att CS först bekräftat uppgifterna tvingades den indiska regeringen stänga ned e-postsystem med konton tillhörande landets ambassader och försvar. Det sedan indiska journalister loggat in och hämtat ut hemlig information om bland annat det indiska försvarets inköp.

Indiska ambassaden i Stockholm bekräftar nu att frågan har tagits upp med Teliasonera, som levererar e-posttjänsten.

– Vi förväntar oss att de kommer att ta nödvändiga steg för att lösa det här, säger Rajesh Vaishnaw, förstsekreterare på indiska ambassaden.

Redan på torsdagskvällen, när CS först uppmärksammade luckan, kallades Teliasoneras koncernsäkerhetschef Håkan Kvarnström in.

– Vi bytte ut deras lösenord omedelbart och meddelade dem att vi hade gjort det, säger han till CS.

Läckan förbryllar Teliasonera eftersom den inte tycks vara knuten till en enskild operatör, och någon lösning är ännu inte i sikte.

– Jag har aldrig sett någonting liknande. Det normala är att en operatör drabbas och att det rör många kunder. Det här är precis tvärt om, säger Håkan Kvarnström.

Dan Egerstad, säkerhetsexperten som lade ut uppgifterna, har hela tiden erbjudit sig att utan kostnad bistå i arbetet för att förbättra säkerheten. Men det erbjudandet tackar den indiska ambassaden nej till.

– Vi kommer inte att kontakta honom. Vi har lämnat det här till vår internetleverantör. Utöver det är det upp till de lokala lagarna att lösa det här, säger Rajesh Vaishnaw.

Inte heller Teliasonera har varit i kontakt med Dan Egerstad, men Håkan Kvarnström utesluter inte det som ett alternativ om det skulle bidra till att problemet blir löst.

– Vi samarbetar gärna, men jag har mycket svårt att tro att det här beror på ett fel hos oss, säger Håkan Kvarnström och får medhåll från Dan Egerstad som säger att felet ligger någon helt annanstans.

Enligt den indiska webbplatsen Biztech2 fungerade en femtedel av de uthängda lösenorden fortfarande på måndagen, bland dem konton som tillhör flera indiska ambassader.

Sannolikt kommer de drabbade ambassaderna och regeringarna nu att göra allt för att tysta ned det inträffade, samtidigt som it-avdelningarna arbetar för fullt för att åtgärda läckan. Det menar Bo Hugemark, överste och säkerhetspolitisk kommentator.

– Jag tror att grundimpulsen är att förringa så mycket som möjligt, säger han.

Men samtidigt som man utåt håller en låg profil drar nu ett intensivt arbete igång inne i organisationerna.

– De måste undersöka vad som har kunnat komma ut och vad man kan göra åt det. Systemet ska täppas till, men utåt tror jag att de ­sätter upp en obekymrad min.

Det är oklart hur många av de drabbade som har skickat känslig information via e-post. Men varje tillfälle då det har skett innebär nu en stor risk på internationell nivå.

– Det här är regimer som är känsliga för olika former av opinioner, säger Bo Hugemark.

– Allt som rör vapenaffärer och kontrakt, underrättelsetjänster och underjordiska operationer är naturligtvis känsligt. Ambassader har ofta misstänkts för att vara centra för underjordisk verksamhet i olika länder. Om sånt kommer ut är det katastrofalt.

Kan det påverka Sveriges relation till de drabbade länderna?

– Det borde det inte göra, men vissa regimer har visat sig ha en egendomlig uppfattning om vad Sveriges regering kan göra och inte. Kan man få protester mot rondellhundar och annat så kan man tänka sig det i det här fallet också. Men det här är allvarligare, så frågan är om det skulle hamna i konflikt med att vilja bagatellisera det hela. Man vill inte höja rösten allt för mycket.

Det står nu klart att hackare har utnyttjat säkerhetsluckan till att ta kontroll över drabbade e-postkonton. En reporter på tidningen Wired skickade e-post till många av de drabbade adresserna, och fick vid ett tillfälle svar från någon som tycks ha utnyttjat läckan för att läsa e-post avsedd för ambassadpersonal och anställda vid statliga myndigheter.

Mejlet, skickat till One Country Two Systems Research Institute i Hong Kong fick följande svar från en gmail-adress:

From: XXX@gmail.com
Dear Kimsey.
I really appreciate your concern for my email account.
You are cute, and i love you. :-) I look forward to be seeing you soon. Take care.
Sincerely, Ken.