– Det är inte ett bra förslag. Det är inte rimligt och dessutom ett slag i luften - det finns ingen möjlighet att det här kan fungera i praktiken, säger Marcus Nyhlén, vd för Bredbandsbolaget om förslaget som presenterades av Cecila Renfors vid lunchtid idag.

Han har inget emot att samverka med polisen och myndigheterna för att komma åt grova olagligheter på nätet, vilket operatörerna gör redan idag, men att de själva tvingas agera mot påstådda brottslingar är inget ansvar Marcus Nyhlén vill ha.

– Vi får en mer polisiär uppgift, där vi ska kontrollera näten och stänga ner enskilda personer. Det är inte möjligt, det är som att be Posten att sprätta upp varenda brev som skickas, säger Marcus Nyhlén, som också är upprörd över lagförslagets inriktning.

– Jag tycker inte om den här sortens skrämseltaktik. Istället för att fokusera på lösningar som hjälper utvecklingen av tjänster på nätet, försöker man skrämma enskilda användare.

Patrik Hiselius, bolagsjurist på Teliasonera, ser också han brottsbekämpning på nätet som myndigheternas ansvar, inte operatörernas.

– Det finns mycket som är illegalt på internet, det gäller inte bara sådant som bryter mot upphovsrätten. Det måste vara en sak för polis och åklagare att avgöra vad som strider mot lagen, säger Patrik Hiselius.

– Det finns ett legitimt problem för branschen med "pirateriet", men det egentliga problemet är att det funnits för lite resurser för polis och åklagare. Det är där man måste lösa detta, inte genom att lägga ansvar på oss som operatörer.

Han frågar sig också hur man ska avgöra vem som skulle få göra anmälningar till operatörerna.

– Om Stim och Antipiratbyrån får göra det, då måste frilansjournalisten från Hässelby få göra samma sak, säger Patrik Hiselius, som ser skärpt lagstiftning som fel väg att gå:

– Jag tycker det är bra att hon föreslagit att det ska bli lättare att använda legala alternativt, det är grundläggande. Det bästa sättet att stävja illegal fildelning är prisvärda, säkra och attraktiva legala tjänster.