Centerpartiet är framförallt mot att lägga över ansvaret för att stoppa den olaga fildelningen på internetoperatörerna. Därför hotar partiet nu att stoppa förslaget.

– Det kan inte vara deras roll att vara poliser. Det känns inte rättssäkert. Det är ett stort intrång i människors liv att stänga av deras internetabonnemang, säger Johan Linander, rättspolitisk talesman för centerpartiet, till DNs nätupplaga.

– Vi sitter i regeringsställning så vi kan se till att förslaget inte kommer upp [för omröstning i riksdagen], fortsätter han.

Folkpartiet är kritiskt av samma anledning:

– Om man jämför med att föreslå att Posten skulle stoppas att levererar piratkopierade böcker så ser man hur absurt det är, säger Cecilia Wikström.

Även den representant för Kristdemokraterna som DN har varit i kontakt med säger att bredbandsoperatörerna principiellt sett inte ska ta över rättsväsendets uppgifter.

Av regeringspartierna är det därmed bara moderaterna som ställer sig bakom förslaget. Och även där finns reservationer:

– De [operatörerna] vet vad som försiggår i deras nät och det är inga finniga tonåringar som ska jagar, utan de som gör det systematiskt och i stor omfattning. Men om det just är det här förslaget som är den rätta lösningen är för tidigt att säga, säger Bertil Kjellberg, moderat ledamot i näringsutskottet, till DN.

Kritiken är inte särskilt förvånande, med tanke på att den utredning som nu avslutats tillsattes av Thomas Bodström, dåvarande justitieminister, i samband med tillslaget mot The Pirate Bay och inte den nuvarande regeringen.