Förslaget om att göra dokumentformatet Open XML till en ISO-standard lyckades inte ta hem den tre fjärdedelars röstmajoritet bland ISO-medlemmar som krävs för att godkännas, rapporterar IDG News.

(Uppdaterad)
Microsoft lyckades heller inte övertyga de två tredjedelar av arbetsgruppen som jobbat med formatet, såkallade P-röster, som behövdes för ett godkännande.

I P-omröstningen tog Open XML hem 53 procent av rösterna, alltså långt ifrån den marginal som krävdes.

Omröstningen bland samtliga ISO-medlemmar avgjordes med minsta möjliga marginal. 74 procent av rösterna var till Microsofts fördel - bara en procent ifrån den krävda majoriteten.

Nu måste förslaget revideras med hänsyn till den kritik som framkommit under omröstningen. Nästa ISO-möte ska gå av stapeln i februari 2008. Då ska nej-rösterna gå igenom och ett nytt förslag utarbetas. Först om ett år kan ett nytt beslut bli aktuellt, rapporterar IDG News.

Beslutet är ett tungt bakslag för Microsoft. ISO-certifiering anses vara mycket viktigt bland annat av myndigheter, som vill vara säkra på deras dokumentformat inte är allt för tätt knutna till en viss mjukvaruleverantör. Om Open XML nekas ISO-certifiering även nästa år väntas många myndigheter välja bort Microsoft till förmån för andra format.

Dokumentformatet ODF, Open Document Format, är redan ISO-certifierat. Det formatet används av bland annat programsviten Openoffice.org, en öppen källkodsprodukt som på senare tid vunnit allt mer mark på Microsofts bekostnad.

ISO-omröstningen kantas av skandaler och anklagelser om mutbrott. Förra veckan kunde CS avslöja att Microsoft erbjudit extra ”marknadsbidrag” till två partners som deltog i den svenska omröstningen om Open XML. Detta sedan ett stort antal företag dykt upp i sista stund till den svenska omröstningen och på så sätt vänt resultatet till Microsofts fördel.

I förra veckan ogiltigförklarade det svenska standardinstitutet, SIS, sin omröstning om Open XML. Det innebar att Sverige lade ned sin röst i den internationella omröstningen, som ägde rum i söndags.