Iran är först ut av de drabbade länderna att ta kontakt med Dan Egerstad, säkerhetsexperten som i förra veckan publicerade 100 lösenord till ambassaders och myndigheters e-postkonton på webben. Detta för att få hjälp med att rätta till säkerhetsproblemet som gjorde läckan möjlig.

– De var jättetrevliga och ödmjuka och ville veta hur jag hade gjort det här, säger han.

Lösenord och användarnamn till ett e-postkonto tillhörande det iranska utrikesdepartementet fanns bland de som lades ut på webbsidan. Kontakten med Dan Egerstad sköttes delvis via den iranska ambassaden i Stockholm.

– Jag gav dem uppgifter om vad jag har gjort och instruktioner för hur de kan åtgärda det, säger Dan Egerstad.

Inga detaljer om säkerhetsproblemet har lagts ut på Dan Egerstads webbplats. Han har tidigare nekat till att gå in på den exakta metoden innan felet har åtgärdats hos de drabbade.

Parallellt med publiceringen av lösenord kontaktar han, enligt egen uppgift, drabbade enskilda personer och företag. Hittills har han fått mycket få svar på sina upplysningar.

Hemsidan där lösenorden publicerades stängdes på tisdagen ned av det webbhotell som stått för driften. I ett mejl uppges att anledningen till nedstängningen är just den lista med lösenord som publicerats. CS har inte kunnat nå webbhotellet för en kommentar.

– Jag kommer att lägga upp den igen. Om inte de vill ha mig så fixar jag det själv, säger Dan Egerstad.

Redan i fredags stängde den indiska regeringen e-postservrar med konton tillhörande landets ambassader och försvar. Detta sedan indiska medier loggat in på konton tillhörandes det indiska försvaret och den indiska ambassaden i Kina.

CS har sökt ansvariga på den iranska ambassaden i Sverige utan framgång.