Webbplatsen där säkerhetskonsulten Dan Egerstad i förra veckan publicerade lösenord till 100 ambassaders och regeringars e-postkonton stängdes i tisdags efter krav från amerikanska myndigheter.

Webbhotellet Webfaction tog beslutet efter att deras leverantör av serverutrymme, The Planet, kontaktats av myndigheterna.

– Vi blev kontaktade av The Planets advokater som informerade oss att de hade blivit uppsökta av den amerikanska ordningsmakten, säger Richard Cooper, talesperson för Webfaction.

Företaget fruktade då att få hela sin verksamhet blockerad om de inte följde uppmaningen.

– Om vi inte hade tagit ned webbplatsen så hade vi brutit mot avtalet mellan Webfaction och The Planet. De skulle då ha haft rätt att dra ur sladden till vår server vilket hade tagit ned inte bara [webbplatsen] utan även andra kunders webbplatser.

Iran, ett av de drabbade länderna, har valt en annan väg. Till Computer Sweden säger Dan Egerstad att han kontaktats av företrädare för landets utrikesdepartement som bett om hjälp med att rätta till säkerhetsproblemet.

Servern i fråga står i Texas, men Dan Egerstad är fast besluten om att fortsätta driva webbplatsen som redan har flyttats till ett nytt utrymme. På torsdagen var den åter tillgänglig, då försedd med kommentarer om stängningen.

"Plötsligt har vi någonting som är på allas läppar och som förbättrar säkerheten över hela världen, från privata företag till regeringar, och ni sköter det på det här sättet?"

I ett e-postmeddelande nekar Webfaction även honom åtkomst till webbplatsens innehåll. Det med hänvisning till den amerikanska polisens pågående utredning.

Flera av de e-postkonton vars uppgifter publicerades tillhör andra länders ambassader i USA, men inga amerikanska konton har drabbats. Bland de övriga finns en lång rad indiska ambassader, det iranska utrikesdepartementet och Storbritanniens visumkontor i Nepal.