Redan i våras började Microsoft slå på trumman för en ny typ av server. Den skulle fungera som sammanbindande länk för överföring av musik, video och bilder mellan hemmens olika datorer.

Serverprogrammet som styr detta heter Windows Home Server, och det skulle vara klart för inbyggnad i olika produkter i juli.
Tanken var att de färdiga produkterna skulle finnas ute i handeln nu i september men när CS kontaktar HP, Fujitsu-Siemens, Iomega, Lacie och tyska Medion för att få specifikationerna på servrarna blir det kalla handen. Ingen kan säga när och om de har produkter ute.

– Jag har tyvärr inga nyheter vad gäller lanseringen av produkter i den här kategorin på den svenska marknaden. Vi är intresserade av att lansera, men har ännu inte någon tidplan. Jag räknar inte med att vi har produkter på marknaden under 2007, säger HPs produktchef Staffan Sjöberg.

Ändå var HP Microsofts lanseringspartner i våras och visade då upp något som såg ut som en färdig server.

Nu visar det sig att den främsta orsaken till att produkterna dröjer beror på Microsoft vars företrädare i en blogg meddelar att produkten inte är riktigt klar än. Detta alltså trots att den färdiga produkten redan skickats iväg till hårdvarubyggarna. I bloggen framkommer att Microsoft har ”hittat ett antal sätt att göra produkten ännu bättre”, vilket innebär att företagets partner avvaktar tills en uppdatering finns på plats.

Vissa av de partner som CS talat med verkar inte övertygade om att den här typen av servrar tillför något väsentligt nytt.
– Vi ska stöda Microsofts Home Server längre fram. Är man redan i dag intresserad av att kunna lagra filer centralt i hemmet och dela materialet på flera datorer har vi redan nätverkshårddiskar för detta ändamål, säger Johan Westerdahl på Iomegas svenska kontor.