Uppdaterad: Nya uppgifter har tillkommit efter publicering av denna artikel. Uppdaterad information finns i den här artikeln.

Enligt amerikanska 2Checkout har bekräftelser på att de rekordbilliga datorerna nu levererats inkommit under de senaste dagarna. Sannolikt rör det sig om kunder i Sverige.

Informationen strider mot uppgifter på en rad internetforum där kunder som har lagt en beställning klagar över utebliven leverans. Ingen av IDG-tidningarna, som har kontakt med en stor mängd Medisonkunder, har kunnat bekräfta att några datorer levererats.

– De (Medison) är en aktiv leverantör och har skickat produkten. Kunder har tagit emot datorerna, säger en talesperson på 2Checkouts kundtjänst som inte vill uppge sitt namn.

Är det alltså kunder som har kontaktat er direkt?

– Kunder har kontaktat oss och bekräftat att de har tagit emot sina datorer.

Samma information upprepades senare av en annan anställd på samma avdelning på företaget.

Medison använder sig av 2Checkouts e-handelstjänst. Det betyder att både beställningar och betalning går via det amerikanska företaget. Därmed står företaget även för den direkta kontakten med kunder.

Inga säkra uppgifter finns om vilka kunder det rör sig om, men enligt 2Checkout är det sannolikt att de första datorerna gått till svenska kunder. I övrigt ger företaget inga kommentarer om Medisonhistorien.

Företaget Medison har varit omstritt sedan de i våras gick ut och lovade bärbara datorer för omkring en tusenlapp. Många har anklagat företaget för att bluffa om leveranser och leveransdatumet på datorerna har skjutits upp flera gånger. Enligt det senaste budet skulle datorerna ha levererats den sista augusti.

I början av augusti förnekade fraktbolaget EMEA Services, som av Medison angetts som logistikpartner, att man har ett avtal med Medison. Ingen ny partner har offentliggjorts, och Medisons vd Valdi Ivancic har slutat att svara på frågor från pressen.

Enligt uppgifter till tidningen PC för Alla har Medison helt nyligen börjat dra pengar från kunders konton. Genom att försäljningen sker via 2Checkout ska dock pengarna inte nå Medison förrän datorer har levererats till slutkunden.