Inom några veckor öppnar Headweb, en svensk filmtjänst på nätet som ska sälja nedladdningsbar dvd-film helt utan kopieringsskydd. Filmerna ska dessutom distribueras med det populära fildelningsprotokollet bittorrent, en teknik som ofta förknippats med piratsajter.
– Det finns ingen annan marknad där man inte lyssnar på konsumenterna. Allt har hittills skett på filmbolagens villkor. Vi utgår i stället från vad konsumenterna vill ha och tittar på hur piraterna gör, säger initiativtagaren Peter Alvarsson.
Tjänsten använder ett egenutvecklat klientprogram som kombinerar nedladdningsklient, betalningssystem, mediespelare och dvd-bränning. Kunderna betalar för en film, laddar ned den via bittorrent och kan sedan antingen spela upp filmen i datorn eller bränna den på en dvd.
Filerna som laddas hem är kompletta dvd-filmer, med samma innehåll som den fysiska motsvarigheten. Peter Alvarsson kallar den en ”elektronisk dvd”. Men alltså utan kopieringsskydd.
– Vi har tagit bort det helt. Kopieringsskydd har så kort livslängd, de blir alltid knäckta. Jag tycker också att inlåsning är helt fel väg att gå, det blir en sorts kollektiv bestraffning, säger Peter Alvarsson.
För att få sälja filmerna utan skydd används i stället en teknik för vattenmärkning av filerna, som förser varje nedladdad film med ett unikt nummer kopplat till köparen. Numret inpräntas i bilden som ett mönster, osynligt för ögat men avläsningsbart maskinellt. Samma teknik har använts på biograffilm för att spåra piratkopior som filmats av duken med videokamera.
– Tekniken är inte ny, men den har inte använts i så här stor skala. Den lösningen är vi först i världen med, säger Peter Alvarsson.
Vattenmärkningen ska verka avskräckande på den kund som tänkt sig sprida filmen vidare. Men piskan kombineras med en morot: Eftersom bittorrent-tekniken förutsätter att användaren också laddar upp data i hög utsträckning får kunderna poäng efter hur mycket som laddas upp. Poängen kan sedan omvandlas till pengar att köpa nya filmer för.
Filmernas pris varierar men ambitionen är att hålla priset under 100 kronor per film. Med en 10-Mbituppkoppling ska en film på 90 minuter ta ungefär lika lång tid att ladda hem.
Vid lanseringen finns runt 500 titlar till försäljning, mestadels svensk och europeisk film. Förhandlingar om rättigheter till fler filmer pågår, de flesta svenska filmbolag och många av de amerikanska finns med i bilden.
– Alla är medvetna om att kopieringsskydd inte är den bästa lösningen, men många bolag har politiska svårigheter att droppa det. De vill gärna se hur vår tjänst fungerar först, säger Peter Alvarsson.
Projektet har pågått sedan förra vintern och företaget har 15 anställda. Finansieringen har gjorts av Almi, Peter Alvarsson själv samt två privatpersoner som agerat affärsänglar.
Klientprogrammet släpps initialt för Windows, men Mac- och Linuxversioner är på gång