Tidigare under eftermiddagen bekräftade amerikanska 2Checkout, det bolag som sköter betalningarna för Medisons omskrivna tusenkronorsdator, att de första datorerna nu levererats till kunder.

Informationen stred mot uppgifter på en rad internetforum där kunder som har lagt en beställning klagar över utebliven leverans. Ingen av IDG-tidningarna, som har kontakt med en stor mängd Medisonkunder, har ännu kunnat bekräfta att några datorer levererats.

Men nu tar 2Checkout tillbaka uppgifterna. Flera personer har kontaktat 2Checkout och sagt sig ha mottagit sina Medisondatorer. Men enligt Geno Arce, affärsutvecklingsansvarig på 2Checkout, rör det sig om bluffmakare.

– Diskussionerna på nätet har varit enormt intensiva om det här. Vi har blivit kontaktade av ett antal personer som säger sig ha fått sina datorer. Det rör sig om bloggare och väntande kunder som försökt bluffa sig fram till mer information. Folk har blivit väldigt ”hot under the collar”, säger Geno Arce till Computer Sweden.

Han bekräftar samtidigt att Medisons tusenkronorsdator faktiskt existerar.

– Valdi [Ivancic, Medisons vd] har varit här med ett exemplar. Vi har sett en fungerande produkt och diskuterat deras affärsmodell. Jag kan bekräfta att datorn existerar, säger han.

Anledningen till att datorerna ännu inte levererats har att göra med Medisons problem att hitta distributörer, menar Geno Arce.

– Jag vet att diskussioner om att hitta en distributör pågår men det har inte varit helt lätt. Jag tror inte dom förväntade sig ett så pass stort intresse för datorn, säger han.

Mer än 7000 personer har beställt en Medisondator från 2checkout.com, enligt Geno Arce.

Medison har nu fått en deadline av 2Checkout. Exakt hur länge företaget har på sig att leverera vill inte Geno Arce berätta, men om inte datorerna dyker upp innan dess kommer samtliga kunder att få sina pengar tillbaka. Det gäller även de som redan fått sin orderbekräftelse.

– Alla pengar finns fortfarande hos oss. Först när kunderna bekräftar att datorerna dykt upp så släpper vi några pengar till Medison, säger Geno Arce.