Taiwanesiska telefontillverkaren HTCs produkter blir allt mer funktionsrika. I våras kom modell Advantage med skärm på fem tum, stöd för turbo 3g, vikt på 1,5 kilo och pris på 8 800 kronor inklusive moms. Nu är det så dags för den så länge omskrivna modellen Shift som har skärm på hela sju tum, Windows Vista som operativsystem och alltså är en variant av Microsofts och Intels modell för ultra mobile pc, umpc.

Bland de handlare som nu lagt upp den för förhandsbokning märks Expansys som anger priset till 12 750 kronor. Då får man en modell som har hårddisk på 30 GB (Advantage rymmer bara 8 GB) och arbetsminne på 1 GB. Trots detta väger under 900 gram och har stöd för såväl turbo 3g (3,2 Mbit/s) och edge, förutom gsm-näten i både Europa och Amerika. Shift har måtten 207x129x25 millimeter medan skärmen har upplösning på 800x480 punkter.

En liten udda detalj med Shift är att den har dubbla processorer (kanske därför den är så dyr) där huvudprocessorn är från Intel och tickar på i 800 MHz. Denna processor driver Windows Vista med tillhörande program och sedan finns även en enklare Qualcomm-processor som används när man går ner i strömsparläge och kör enklare Windows Mobile-program, exempelvis e-posthanterare.