På senare tid har det uppmärksammats att domänkapare slagit till mot flera svenska toppolitiker, bland annat Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin, och länkat deras namn med ändelsen com vidare till Sverigedemokraternas hemsida. Även Maud Olofsson, Göran Hägglund och Lars Leijonborg har drabbats, enligt Svenska Dagbladet.

Fallet har blivit en av de mest uppmärksammade domänkapnings­historierna i Sverige. Men branschen är överens om att dagens regler, som i praktiken låter vem som helst registrera vilket domännamn som helst, inte behöver ändras.

Johan Särnqvist är it-chef på Stockholms stad och den som fått i uppgift att reda ut problemet med de kapade domänerna. Han har varit delaktig i diskussioner om domännamn sedan mitten på 90-talet och håller fast vid att dagens regler fungerar väl.

Om politikerna vill skydda sig får de helt enkelt se till att registrera alla känsliga domännamn först, anser han.

– Min uppfattning är att det inte går att skydda sig till hundra procent. Hur man än vänder och vrider på det här är det först till kvarn som gäller, säger Johan Särnqvist.

Domänkapningar får ofta stor uppmärksamhet eftersom de utgör ett tydligt exempel på problemen med identitetsstölder på nätet. Exakt hur stor skada det orsakar är oklart, enligt Johan Särnqvist.

– Det är viktigt, inget snack om den saken, men det finns så otroligt många andra säkerhetsfrågor som är viktigare. Naturligtvis ska vi försöka skydda oss men att det kan inträffa i framtiden, även inom Stockholms stad, ser jag som ganska självklart, säger han.

Kapningarna polisanmäldes förra veckan. Kari Ojala, säkerhetschef vid Stockholms stad, är tveksam till om det kommer att ge resultat. Han planerar inte att driva ärendet vidare eftersom att det, ur ett säkerhetsperspektiv, inte är något större bekymmer.

– En polisanmälan är det enda vi kan göra, säger han.

Hos II-stiftelsen, som administrerar den svenska toppdomänen se, är reglerna enkla. Vem som helst kan registrera vilket domännamn som helst så länge det inte är upptaget. Eventuella tvister löses i efterhand i en överprövningsprocess.

Då krävs det att vissa kriterier uppfylls för att domännamnet ska lämnas över: Det ska vara identiskt eller förväxlingsbart med någon annans namn eller ha registrerats i ond tro, alltså med syftet att störa, rennomésnylta eller förhindra någon annans verksamhet.

– Exempel på ond tro är om någon registrerat ett domännamn, med kännedom om att benämningen tillhör någon annan, i syfte att sälja det. Ond tro kan också vara registrering av domännamn i syfte att störa en konkurrents verksamhet. Att registrera någon annans varumärke eller släktnamn är exempel på att inte ha rätt eller berättigat intresse till domännamnet säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetsansvarig på II-stiftelsen.

– Som regel gäller det här kommersiella sajter, men i Sverige har vi vidgat det utanför varumärken så att det också omfattar säregna familje- och släktnamn och konstnärers verk, fortsätter hon.

Borde politikerna ha registrerat de här domänerna själva?
– Både ja och nej. Jag tycker att politikerna framför allt ska finnas under se-domänen. Sen kan det finnas skäl att registrera ytterligare en toppdomän samt de vanligaste felstavningarna, med och utan specialtecken, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Det går inte att stoppa domänkapare med regler, det håller hon med om. Det enda sättet att skydda sig är att registrera samtliga variationer på den domän eller det namn man använder, vilket kan bli väldigt dyrt och tidskrävande.
– Det är lika enkelt som att ha en maskrosfri gräsmatta. Man får helt enkelt finna sig i att sånt här händer, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Fakta

Sverigedemokraterna själva säger sig inte ligga bakom de registrerade domänerna:
– Det här är naturligtvis beklagligt men inget vi ställer oss bakom, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas pressekreterare, till Svenska Dagbladet.
Även Anne-Marie Eklund Löwinder påpekar att Sverigedemokraterna naturligtvis inte behöver ligga bakom kapningarna bara för att de registrerade domänerna länkar till deras webbsajt.
– Man kan ju säga att de [Sverigedemokraterna] också på sätt och vis är offer för det här. De kan inte göra något åt att folk länkar till dem, säger hon.