Alla som använder version 6.2, 7.0 och 7.5 av MSN Messenger eller Windows Live Messenger 8.0 kommer att gå igenom en uppgradering till Windows Live Messenger 8.1 nästa gång de loggar in.

Detta enligt uppgifter på en blogg från en produktchef på Microsoft. Uppgraderingen sker direkt när användare loggar in på Messenger från och med onsdag den här veckan.

Vanligtvis dyker det upp ett meddelande som berättar att det finns en ny uppdatering. Sen är det upp till användaren att välja om den ska installeras eller inte.

"Vissa uppfattar det kanske som opraktiskt, men för att skydda dig och nätverket har vi bestämt oss för att ta detta steg", uppges det i bloggen. Den säkerhetslucka som ska täppas till upptäcktes i augusti och gör det möjligt att köra skadlig kod via Messenger-meddelanden.

Uppgraderingen påverkar MSN Messenger version 6.2, 7.0 och 7.5, liksom Windows Live Messenger 8.0. Problemet har redan åtgärdats i äldre versioner av Messenger i och med det senaste utskicket av patchar i tisdags. Redan då antyddes att en tvångsmässig uppgradering kunde komma på tal, men företaget verkar ha bestämt sig först på onsdagen då uppdateringen skickades ut till alla Messenger-användare.

Läs mer på Microsofts Messenger-blog