Det kan vara ganska komplicerat för företag att kontrollera att antalet köpta licenser matchar antalet installerade program. Därför satsar allt fler på olika typer av system för licenshantering, vilket kallas software asset management, sam.

Bland leverantörerna inom området finns Centennial Software som nu introducerar ett programpaket kallat Sam Suite.

I paketet ingår företagets gamla trotjänare Centennial Discovery, samt nya Centennial License Manager. Det senare har utvecklats just för att kontrollera programlicenser.

– Med dessa program kan man inte bara identifiera vilka program man använder och om man har licens för dessa, utan även om programmen fungerar som de ska. Dessutom får man full kontroll på de licenser som täcker flera produkter, exempelvis om man har Office 2000 som även fungerar för Office 2003, säger Centen­-
nials vice vd, Matt Fisher.

Han berättar att Sam Suite har kopplingar till programleverantörernas databaser, med vilka man direkt kan identifiera och validera sina licenser.

Bengt-Göran Grönlund, Centennials försäljningschef för Norden, betonar att det nya programpaketet även har funktioner för bredare kontroll av it-resurser.

– Nu när många håller på och undersöker möjligheten att gå över till Vista kan de använda våra produkter för att kontrollera vilka datorer som behöver uppgraderas och man kan även få en kalkyl för hur mycket den totala kostnaden blir för att uppgradera minnen och liknande, säger Bengt-Göran Grönlund.