Svenska Kyrkans it-policy uppdaterades i somras och förbjuder anställda från att surfa på "olagliga eller på annat sätt kränkande eller anstötande sidor". Nu står det klart att man även inför en spärr så att inte anställda kan besöka till exempel hemsidor med porr och politisk extremism.

– Att vi skaffar ett filter ser vi som ett komplement och stöd så man kan känna sig trygg, säger Hans Eskemyr, it-chef på Svenska Kyrkan.

Har ni stora problem med anställda som besöker sådana här hemsidor?
– Nej, men vi är en stor organisation och våra nät ska vara öppna och tillgängliga. Vi har väldigt många användare och det här är ett bra stöd åt alla som använder nätet.

Räcker det inte med en policy i ert fall?
– Egentligen är det tillräckligt och vi har väldigt få problem idag, men vi har ändå valt att skaffa ett sådant här tillägg till den policy vi har. Det ska inte ses som någonting extraordinärt.

Exakt vilka webbplatser som ska blockeras ska bestämmas i slutet av oktober. Då beslutar även Svenska Kyrkan om vilken teknisk lösning som ska användas. Den starkaste kandidaten för att hålla kyrknätet fromt är idag en proxylösning från Blue Coat, som även kan slå larm om en anställd vid upprepade tillfällen försöker besöka otillåtna sidor.

Sedan tidigare blockerar Svenska Kyrkan, i samarbete med Telia, de barnporrsidor som svartlistats av polisen.