Lenovo var troligen först ut bland de större leverantörerna när företaget för ett år sedan började sälja bärbara Thinkpad T60p med Linux som operativsystem. Redan då lovade HP att flera av företagets stationära och bärbara datorer skulle börja levereras med Linux. Men det är först nu som det börjar röra på sig och HP har valt Australien som testmarknad för sin Linuxsatsning. Här säljs nu en Compaq dx2250 med Red Hat Enterprise Linux 5 Desktop för 3 500 kronor.

Dell drog igång sin försäljning av Linuxburkar i somras med start i England, Tyskland och Frankrike. Här har man valt den mer konsumentinriktade serien, Inspiron vilket även blir fallet i Sverige.

– Vi kommer inledningsvis att ha en bärbar och en stationär dator med Ubuntu som operativsystem och räknar med att ha dessa på plats i Sverige under hösten, säger Dells produktchef, Magnus Tållheden.

Han berättar att Dell regelbundet får frågor kring Linux.

– Det verkar inte som om några företagskunder överväger att gå över till Linux helt och hållet men det är tydligt att många har behov av denna plattform för speciella användningsområden.
HPs produktchef, Fredrik Grahn säger att testverksamheten i Australien kommer att utredas nu under hösten.

– Vi kör ett projekt som undersöker hur stor kundunderlaget är och kommer sedan att fatta beslut om vi även ska satsa på den europeiska marknaden, säger Fredrik Grahn.

Han betonar dock att det redan i dag går att köpa datorer utan Windows i Sverige med bara Free dos installerat. Sedan kan kunderna själva ladda ner och installera någon lämplig Linuxversion.

– Det är inget problem eftersom våra datorer är certifierade för Linux, säger Fredrik Grahn.

Fakta

I höst drar Dell igång en större satsning på datorer som har Ubuntu Linux som operativsystem. Även HP har börjat sälja Linuxdatorer med start i Australien och överväger nu att göra samma sak på övriga marknader.
Bland övriga leverantörer som säljer Linuxdatorer för kontorsbruk märks Lenovo som satsar på detta i bärbara datorer. GGS-Data i Göteborg hör till de specialiserade återförsäljarna av Linuxdatorer.