Gång på gång läser man om nya konsoliderings- och rationaliseringsprojekt inom sjukvårdens it-sektor och nu ska allt bli jättebra, men när du sen ska ha tag i en läkare så går det inte. Hembesök - nej du är inte tillräckligt dödssjuk. "Akuten" betyder 8-10 timmars väntan.
Andra CS-debattörer verkar ha kört in i samma frustrations-tegelvägg som jag angående alla kompatibilitetsproblem inom sjukvården och det sega med att ingen vill ta steget och bli papperslös egentligen.
För tidningen Nätverk & Kommunikation gjorde jag i somras en intervju med it-chefen på det största sjukhuset i Vilnius i Litauen, Santariskes-kliniken. Jag har sett många system, men blev nu helt paff! De hade löst alla sjukvårdens kompatibilitetsproblem i en enda smäll, på grund av att de var tvungna, och det med en väldig fart, annars skulle verksamheten ha upphört helt och hållet. Och någon nämnvärd budget hade de inte heller, bara en sjujäkla sisu.
Jag baxnade inför det faktum att några läkarstudenter på bara sex år hade skrivit ett eget dokumenthanteringssystem som klarade varenda aspekt av sjukhusets arbete, från röntgendiagnostik till telefonkatalog. De hade till och med varit inne i telefonväxeln och rotat och kunde få en lista på missade samtal. De hade pratat till sig gratis sms från en mobilleverantör.
Jag blev så otroligt imponerad av deras nästangratissystem som kör i cirklar runt det svenska. Jag bara tänkte: Något sådant vore inte ens möjligt i Sverige!
Dessutom använder de sig flitigt av sponsorer och hyllar dem öppet med stora skyltar. Har man ingen budget får man ta pengarna någon annanstans. De skäms inte för att ta emot hårdvara av patienterna. Något sådant vore inte heller möjligt i Sverige. De fick några accesspunkter som gåva av kinesiska ambassaden och kunde bygga upp ett trådlöst nät på sjukhuset, som även patienterna kan surfa gratis på. På vilket svenskt sjukhus kan man det?
Man kan när som helst boka en läkartid på sjukhusets webbplats. Jämför det med att försöka få tag i en läkare här i landet, mellan 89 på morgonen, kanske, om läkaren inte är på semester. Och definitivt inte på en helg. På sjukhusets webbplats kan man också se sin egen journal, sina röntgenbilder osv. Lösenord får man som sms på mobilen. Gratis. It-chefen på Santariskes har slagits, om än inte handgripligen, med sjukvårdsministeriet, sugit ur dem pengar och driver ett helt jättesjukhus på bara tre urgamla 250 MHz Pentiumservrar.
Det fungerar, och med den äran, för de har gjort RÄTT.
Jörgen Städje, frilansjournalist