Nu börjar projektet som går ut på att få fram datorer till barn i u-länder att ta fart på allvar. Organisationen One laptop per child, OLPC meddelar nu att invånare i USA och Kanada kommer att kunna köpa en dator för 400 dollar, cirka 2 650 kronor, från 12 till 26 november.

Ett köp enligt de villkoren innebär även att ytterligare en dator skänks bort till ett barn i ett u-land. Man kan inte välja vart gåvodatorn ska skickas. Att köpetiden i Nordamerika är begränsad har sina anledningar, skriver IDG News:

– Vi vill inte ta bort för mycket fokus från u-länderna, så vi erbjuder bara datorn en kort tid, säger Walter Bender, ansvarig för mjukvara till datorn.

Massproduktion av den bärbara datorn ska starta i oktober och de första exemplaren ska nå barn i u-länder i början av november.

– I ett första skede kommer 40 000 datorer att tillverkas och produktionen kommer snabbt att både fördubblas och tredubblas, säger Walter Bender.

Till en början var det meningen att en dator skulle kosta 100 dollar, men priset ser ut att hamna på 190 dollar till slut. Att priset i Nordamerika blir 400 dollar gör att det blir lite pengar över för frakt till u-länder.