Vem är It-Rogert?

– Det handlar om en man som i alla skeden i livet, privat som på jobbet, gör precis som han känner för. Som ett barn. Han tänker inte på om någon tar illa upp utan gör bara så att han själv mår bra. Det handlar om hur det blir om man skiter i empati.

”Vanliga” Rogert har fått en del utmärkelser. Kan du berätta?

– Den fick silver som strippserie i år i en nordisk serieteckningstävling i Kemi i Finland. Det finns inte så många seriepriser i Norden, det här är det enda där pengar delas ut.

Du har precis släppt ett nytt album med Rogert.

– Ja, det första. Det är en samling, ett urval av serier som jag har gjort det senaste året.

– De kommer från serietidningen Rocky, där Rogert går regelbundet och gratismodetidningen People och serietidningen Pondus.

Hur länge har du arbetat som serieskapare?

– Jag gjorde den första kommersiella illustrationen 1999. Om jag hade ansträngt mig kanske jag skulle kunna leva på tecknandet nu. Illustrationsjobb är ofta bra betalda, men det är otroligt tråkigt illustrera åt någon annan.
– Normalt jobbar jag på ett bokförlag, Kartago, där jag är redaktör för böcker.

Hur ser branschen ut?

– Bra, men många dagstidningar är otroligt fega. Det är så lätt att bara kryssa för hos de stora syndikaten och få Fantomen, Laban och andra tråkiga serier. De som försöker vara spännande väljer Nemi eller Rocky. Väldigt få anstränger sig mer än så och försöker göra något nytt. Det finns otroligt mycket bra serier men de kommer inte ut.

Hur länge har du läst CS?

– Jag hörde talas om den i slutet av 90-talet, jag har kompisar som är i it-svängen. Först nu fattar jag den kommer så ofta och att det är så ambitiöst. Jag älskar han som skriver om språk på sista sidan.

Vad vet du om it-branschen?

– Ganska mycket. Jag tillsammans med en annan är it-ansvariga på förlaget. Jag för Mac, han för pc.

Hur ska du kunna göra en serie som passar CS läsare?

– Jag vill inte säga att figuren är jag, men han jobbar som it-ansvarig på ett förlag. Serien är lite som en dokusåpa på it-avdelningen.

Vad tycker du om Silikonvalle?

– Bra, den fungerar i sammanhanget. Mikael Grahn är en väldigt duktig tecknare. Jag har jobbat lite med honom, jag gav ut en bok som han tecknade.

Fakta

Vilken är världens bästa serie?
– Magic Whistle av Sam Henderson. Otroligt simpelt tecknad, ganska dum och har ingen större spridning. Om man tecknar simpelt är det ofta enklare att få till uttryck än i ett realistiskt ansikte.
Har det skett något nytt sedan legendariska Krazy Kat?
– Ja, mycket. Black Hole av Charles Burns är ett riktigt praktverk som handlar om ett gäng ungdomar som får en sorts könssjukdom så att de bryts ned. Jättegrafisk. Korta kapitel från elva år som nu samlats i en bok. Man bara häpnar.