Samma dag som Adobe meddelade att företaget köpt en leverantör av webbaserade ordbehandlare introducerar Microsoft en breddning av Live-tjänsterna.

Sedan tidigare finns Live Messenger (MSN), Live Mail (Hotmail), bloggvertyget Live Writer, bildhanteraren Live Photo Gallery och säkerhetspaketet Live Onecare. Nu är det dags för hela Office att gå Live med Office Live Workspace där användarna gratis kan granska, dela och lagra sina Office-dokument över nätet.

Däremot krävs det att man har Officepaketet installerat på datorn för att kunna komma åt och redigera filerna. Totalt ska man kunna lagra 1 000 dokument på Microsofts servrar och ge andra tillgång till dessa via lösenord.

Med detta steg tar Microsoft på allvar upp konkurrensen med Googles webbaserade produkter som Documents och Spreadsheets. Ny uppstickare på samma bana är dessutom Adobe som efter köpet av Virtual Ubiquity infogar den webbaserade ordbehandlaren Buzzword i sitt sortiment.

Microsoft har börjat ta emot intresseanmälningar på office.microsoft.com för Office Live Workspace, som nu är på gång i en första betaversion.