Amerikanska e-handelsjätten Ebays ledning är starkt missnöjd med hur Skype har utvecklats. Det framgår i samband med vd Niklas Zennströms avhopp. Exempelvis kommer Ebay bara att betala hälften av tilläggsköpeskillingen för Skype, alltså ungefär 375 miljoner dollar.

Skälet är att Skype inte klarar förväntningarna. Ebays vd Meg Whitman uppger att Skype inte har klarat den "önskade aktivitetsnivån". Därför skriver nu Ebay ned värdet på Skype med 900 miljoner kronor, närmare 6 miljarder kronor.

Nedskrivningen är närmare en tredjedel av köpeskillingen för Skype, som låg på 2,6 miljarder dollar, bortsett från en tillägssköpeskilling. Trots att Niklas Zennström beskriver läget i Skype som hyfsat, finns uppenbart en frustation inom Ebay över situationen.

Skype har i dagsläget 220 miljoner användare, en ökning med 94 procent och intäkterna växte med 103 procent under senaste kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.

Att Ebay tvingas skriva ned värdet är ett tecken på att Skype inte kommer att klara tidigare prognoser vad gäller finansiell utveckling och tillväxt i kundbasen. Nedskrivningen är ett tecken på att köpesumman på 2,6 miljarder plus tillägg har varit för hög.

Skype är en telefonitjänst där det går att ringa nästan gratis mellan två telefoner. Det har dock funnits flera problem i integrationen mellan Ebay och Skype, exempelvis har Ebays betalportal Paypal och Skypes ip-telefoninätverk inte kunnat integreras.

Analytiker som tidigare varit kritiska till den höga köpesumman får nu vatten på sin kvarn. Flera analytiker uppger att det kommer att bli allt svårare att få ekonomi i en telefonitjänst som närmast är gratis.

– Skype har varit otroligt populärt som en gratistjänst, säger Jordan Rohan, analytik på RBC Capital Markets till News.com. Men gratis fungerar inte längre. Det är inte cheferna det är fel på, utan affärsmodellen.

Skypes stora utmaningen blir att omvandla gratiskunder till betalande sådana, i företagets abonnemangserbjudanden, exempelvis hyrtjänsten Skype-In eller Skype-Out, där användarna kan ringa mobiler eller traditionella telefoner gratis.