Ebay tvingas göra en jättenedskrivning av Skype på nästan 900 miljoner dollar. Det innebär att drygt en tredjedel av pengarna Ebay betalade för Skype 2005 nu går upp i rök.

Enligt Gartners analytiker Steve Blood var det ett gigantiskt misstag från Ebays sida att betala så mycket för Skype.

– Affären och den höga prislappen är det dummaste köpet hittills under det här årtiondet, kanske i hela it-branschens historia, säger han till CS.

En motiverad köpeskilling hade legat på mellan 500 och 600 miljoner dollar, anser Steve Blood. Det är drygt en femtedel av vad Ebay betalades för företaget.

En av anledningarna är att Skype ännu inte har lyckats skapa en fungerande affärsmodell:

– Ingen kan tjäna pengar på rösttjänster till lågpris över internet. Konkurrensen är stenhård och även traditionella telekombolag och internetoperatörer kan i likhet med Skype erbjuda fasta taxor, fortsätter han.

Steve Blood spår att Skype kommer få det allt svårare att hitta kunder eftersom att tekniken är sluten och företaget inte har lyckats integrera den med moderbolaget Ebays betalsystem Paypal.

Om Niklas Zennströms insats, säger han:

– Zennström har varit otroligt smart och lyckades sälja in värdet på Skype något enormt. Ledningen har säkert gjort ett bra jobb, men den har haft orimliga förväntningar.

Nedskrivningen av Skype offentliggörs i samband med att Skypes vd Niklas Zennström avgår. I stället tar Michael van Swaaij, Ebays strategichef, över som tillfällig vd. Niklas Zennström blir i samma veva styrelseordförande på Skype.

Under andra kvartalet omsatte Skype 90 miljoner dollar, en ökning med 103 procent. Antalet användare har växt med 94 procent världen över till 220 miljoner.

Ebays vd Meg Whitman har gjort klart att Skype inte uppnått den "önskade aktivitetsnivån".

Missnöjet gäller både finansiella prestationer och hur kundbasen har utvecklats. Analytiker som tidigare varit kritiska till den höga köpesumman får nu vatten på sin kvarn.

– Men gratis fungerar inte längre. Det är inte cheferna det är fel på, utan affärsmodellen, säger Jordan Rohan, analytiker på RBC Capital Markets till News.com.

Skypes stora utmaning, om företaget ska överleva, blir att omvandla gratiskunder till betalande sådana.

CS har inte lyckats nå företrädare för Skype i Sverige för en kommentar. Till di.se säger Niklas Zennström att han inte hade tänkt att vara vd i all framtid:

– Nu känns det som om företaget är moget och stabilt, säger Niklas Zennström. Två projekt han säger sig vilja ägna mer tid åt nu när han får med tid över är internet-tv-bolaget Joost och riskkapitalbolaget Atomico.