Tidigt på måndagsmorgonen genomfördes det första angreppet mot Proinet, uppger företaget. När intrånget upprepades på tisdagseftermiddagen raderades kunders hemkataloger, som innehåller hela webbplatser, från tre av företagets servrar.

– Det här var rent sabotage, de tog bort filerna, säger Kjetil Jensen på Proinets supportavdelning.

Innehållet på en av de tre servrarna har ännu inte återskapats från säkerhetskopior eftersom Proinet tvingats anlita ett dataräddningsföretag för att komma åt dessa data. Under onsdagseftermiddagen beräknas även denna server vara igång som vanligt.

Angreppen har spårats till ip-adresser i Kanada och Turkiet, men visar i övrigt inga likheter med vågen av angrepp mot svenska webbplatser med kopplingar till kontroversen kring Lars Vilks rondellhund.

Proinets egen webbplats byttes redan vid det första intrånget ut mot häcklande budskap samtidigt som samtliga kunders hemkataloger raderades från de tre servrarna.

På hemsidan publicerades namn och bilder på anställda tillsammans med referenser till en hemsida som gör parodier på amatörmässiga webbhotell. Proinet.se visar i skrivande stund standardsidan för en ny installation av webbservern Apache.

Säkerhetsproblemet som angriparen utnyttjade ska nu vara åtgärdat.