För att användningen av e-post och kalenderfunktioner ska fungera smidigt måste synkroniseringen med e-postprogrammen fungera. Det här har blivit affärskritiskt i takt med att allt fler företag blir mobila.

Det visar inte minst en ny undersökning från Gallup, som gjorts på uppdrag av Nokia och Telia.

1 000 företagschefer har tillfrågats om intresset för att läsa e-post i mobilen. Hela 37 procent använder mobil e-post i dag, vilket kan jämföras med samma undersökning för två år sedan då siffran var 14 procent.

– Vi ser en tydlig trend mot att företagsledare i större utsträckning lämnar datorn på kontoret och i stället läser e-post i mobilen, säger Indra Åsander, chef för Telias mobila tjänster.

Problemet är att det finns en uppsjö av mobiler och de använder olika typer av synk­program. När dessutom många företag använder flera olika e-postservrar blir det riktigt struligt.
Håkan Blom, säljchef för Enterprise Solutions på Nokia Skandinavien, betonar att Nokias synkprogram Intellisync stöder både Exchange, IBMs Notes och Novells Groupwise.

– Bland våra kunder finns det globala företag som har olika mejlsystem i olika länder. Många har dessutom telefoner av olika fabrikat och allt detta måste fungera tillsammans med bakomliggande system, vilket våra produkter gör, säger Håkan Blom.

Vill man synka med Ex­-change fungerar Microsofts synkprotokoll Active sync bäst. En rad experter intygar också att företagen i allt högre utsträckning efterfrågar just smidig synkning med Exchange, den dominerande e-postservern i Sverige.

Det har också mobiltillverkarna börjat inse.

– Sony Ericssons och Nokias satsning på Active sync innebär givetvis en utmaning för konkurrenterna, säger Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på konsultbolaget Sogeti.

– Microsoft har inte tillräckligt bra stöd för själva driften och underhållet av de mobila enheterna än. Därför behöver man ofta komplettera med produkter från andra företag, säger Andreas Sjöström.

Gartners analytiker Leif-Olof Wallin anser att många av de företag som synkar sina mobiler via Exchange klarar sig långt med de moduler som ingår i licenserna.

– Produkter som Onebridge och Intellisync kommer över tiden att spela allt mindre roll för dem som har Exchange. Men under lång tid framöver behövs de på företag som använder Lotus Notes eller Novells Groupwise, säger han.

Företag som Sybase, med produkterna Onebridge och Afaria, Dataviz och danska Excitor ser inte slaget mot Microsoft som förlorat.

I höst har exempelvis Excitor etablerat ett kontor i Sverige och rekryterat Sybases mobilexpert Peter Hensdal som chef.

– Vår produkt matchas inte av någon konkurrent utan tredje parts programvara, påstår Peter Hensdal.

Fakta

Gallups undersökning på nordiska företag visar att 87 procent av företagsledarna arbetar utanför kontoret varje vecka och 69 procent anser att en av de största fördelarna med mobil e-post är att man inte är bunden till kontoret.
56 procent ser det som en fördel att man inte behöver ha med sig en bärbar dator för att kunna läsa e-post.
89 procent anser att mobil e-post innebär bättre service till kunder, medarbetare och partner.

På den svenska marknaden dominerar fyra produkter för mobil e-post:
Microsofts Exchange-plattform har sedan ett par år inbyggt stöd för pushmail. Ingen tilläggskostnad ovanpå Exchangelicensen.
Nokias Intellisync kostar 850 kronor per licens.
Sybase Ianywheres Onebridge Mobile Groupware Enterprise kostar 1 380 kronor per användare.
Excitors DME kostar cirka 1 700 kronor per användare.