När Micrsofts chef Steve Ballmer på sitt Stockholmsbesök träffar utvalda partner är ämnet program som tjänster. I Microsoft tappning kallas det "software+services". CS var med på träffen och den naturliga frågan hur Google hotar Microsoft och dess partner.
– Google är idag mycket långt ifrån att vara en leverantör av program till företag. Googles ordbehandling och kalkyl är för rudimentära. Gmail är en mardröm i ett företag, eftersom det bygger på att all e-post läses för att placera annonser, säger Steve Ballmer.
Han tar som exempel ett företag som säljer Coca-Cola och för diskussioner med en kund via e-post om att erbjuda Coca-Cola och det dyker upp anonnser från något annat företag om erbjudanden om att köpa Coca-cola.
– Hur kul är det?
Det enda området där Google kan tänkas vara ett hot är nya sökfunktioner för företag. Ballmer ser inte heller någonting i Googles affärsmodell som gör det möjigt för partner att komma in och få del av affärerna. Men om Microsoft tillsammans med sina partner ska behålla sin starka ställning på företag gäller det att spela korten väl när det gäller att utveckla program som tjänster.
Microsoft plan bygger på den existerande modellen för datoranvändning och plockar det bästa från varje område. Ballmer lyfter fram fyra omåden varifrån det bästa ska plockas och kombineras.
De fyra områdena är skrivbordstillämpningar, företagstillämpningar, webben och hårdvara för att komma åt eller köra tillämpningar på. I Ballmers värld är skiftet som vi står inför nu inte konstigare än den stora förändring som introduktionen av pc:n var i en tillvaro där datorer enbart fanns i slutna datorhallar. Även om många tillämpningar finns i internetmolnet så kommer folk att behålla sin pc. Och datorcentrens frågor om säkerhet och tillgänglighet kommer också att vara krav i företag.
– Det är frågor om säkerhet och tillgänglighet som gör att företag aldrig skulle drömma om att gå över till Hotmail som e-postprogram.
Visst gröper webbtillämpningar ur många av dagens affärer, men det gäller att aldrig slappna av. Ballmer drar sig till minnes när internetprotokollet tcp/ip kom.
– Då trodde många Micrsoftpartner att affärerna var över, men idag vet vi bättre, säger Steve Ballmer.