Ig Nobel Prize delas ut årligen för vetenskapliga prestationer som ”först får folk att skratta, sedan att tänka efter”. (Från början delades priset ut för vetenskapliga resultat som ”inte kan, eller inte bör, upprepas”.)

Priset delas ut under högtidligt studentikosa former av alldeles riktiga nobelpristagare, och pristagarna brukar infinna sig och ta emot priset med gott humör. Ceremonin avslutas med att ”ni som inte vann – och i synnerhet ni som vann – tillönskas bättre lycka nästa gång”.

Årets pristagare är:

Medicin – Brian Witcombe och Dan Meyer för studier hur svärdslukande påverkar hälsan.

Fysik – en amerikansk-chilensk forskargrupp som undersökt hur lakan blir skrynkliga.

Biologi – Johann van Bronswijk; Nederländerna, för hennes folkräkning bland krypen som kryper i våra lakan.

Kemi – Mayu Yamamoto, Japan, för en metod att utvinna vaniljarom ur koskit.

Språkvetenskap – de forskare på universitetet i Barcelona som konstaterat att råttor inte kan höra skillnad på japanska, talat baklänges, och nederländska, talat baklänges.

Litteratur – Glenda Browne, Australien, för hennes undersökning av hur det lilla ordet ”the” krånglar till det när man ska sortera böcker i alfabetisk ordning.

Fred – Amerikanska flygvapnets laboratorium för dess försök att utveckla ett vapen som gör fiendetrupperna homosexuella.

Näringslära – Brian Wansink på Cornelluniversitetet för att han undersökt gränserna för människans aptit genom att servera försökspersoner soppa i en ”bottenlös” skål.

Ekonomi – Kuo Cheng Hsieh för patentet på ett nät som fångar bankrånare.

Flyg – en argentinsk forskargrupp som upptäckt att impotensmedicinen Viagra kan hjälpa hamstrar att hämta sig från jetlag.