Konkursansökan innebär däremot inte att Jens Nylander lägger av med mp3-spelare.
- Det spelar ingen roll hur många gånger jag går i konkurs. Jag kommer att fortsätta sälja digitala produkter, säger Jens Nylander, vd.

Det märkliga är att han redan är tillbaka med ett nytt bolag, JoS.
- Viktigt är att våra gamla kunder ska kunna vända sig till oss. Alla gamla anställda erbjuds anställning i det nya bolaget.

JoS tar över
Från början sades det att det nya bolaget skulle syssla med hörlurar. Nu visar det sig att JoS tar över hela Jens of Swedens verksamhet. Denna finansieras genom Jens of Swedens schweiziska moderbolag. Hur mycket som finns i kassan vill han inte avslöja.
- Vi sparade bolagsvinsten från förra året. Sedan tror jag på orderingången. Hittills har vi sålt för en miljon kronor per månad.

Kan ni fortsätta på samma sätt?
- Vi kommer att sälja hundratals enheter, inte tusentals. Jag sade förut att Jens of Sweden skulle omsätta 100 miljoner. Det är ett fullständigt vansinnigt mål för ett företag på 8-9 anställda. Målet nu är en omsättning på 20-30 miljoner per år, de närmsta tre åren.

Jens Nylander erkänner två misstag: två partner som stod honom dyrt. Den ena är den amerikanska återförsäljaren Outwardsound som gick i konkurs och lämnade Jens of Sweden med fordringar på 700 000-800 000 kronor. Den andra är den sydkoreanska mp3-tillverkaren Iops, som gjorde modellen mp130, "spegelspelaren" åt Jens of Sweden. Hösten 2004 stoppade Jens of Sweden betalningar till Iops på 1,8 miljoner kronor, eftersom företaget ansåg att spelarna var defekta.

Iops anmälde Jens of Sweden till branschorganisationen Kpac som tillfälligt svartlistade Jens of Sweden. Denna gäller inte längre, enligt Jens Nylander. Jens of Sweden har på egen hand bekostat reparationer av spelarna för tre fyra miljoner kronor. Ytterligare 1 000 spelare har i år skickats tillbaka till Iops. Jens of Sweden begär att de repareras, men ingenting har hänt. Ytterligare en miljon kronor i förlorade pengar.

Missförstod Tullverket
Som om detta inte vore nog missförstod Jens of Sweden Tullverkets bestämmelser. Vanliga mp3-spelare ska ha en tullavgift på två procentenheter, vilket företaget hållit sig till. Under 2004 gjorde Tullverket en översyn och fann att tusentals Jens of Sweden-spelare var felklassificerade. Finns radiomottagare ska avgiften vara tio procent.

Jens of Sweden fick krav på 3-4 miljoner kronor. Vinsten för 2004 var enligt Jens Nylander 4,2 miljoner kronor. Nu är kassan tom och företaget klarar inte kommande utgifter.

Fakta

Att försätta sitt företag i konkurs bara för att kort därefter dyka upp med samma personal, varumärke, kanske till och med samma leverantörer är inget nytt under solen.
- Det är ingen som höjer på ögonbrynen över sånt här. Men jag är mycket förvånad över hur det kan fortsätta år efter år och att näringslivet fungerar på det här sättet, säger Fredrik Benndorf, enhetschef på Kronofogdemyndighetens enhet för konkurser.

Han säger att det är kutym att leverantörer som inte ser till att få betalt får skylla sig själva.
- Att starta om i nytt bolag är ett av de vanligaste sätten att rekonstruera företag, säger Fredrik Benndorf.

De senaste åren registreras omkring 9 000 konkurser per år i Sverige och det gäller till största del mindre företag.