Aktivitetsströmmar kan innefatta rekommendationer, detaljer kring händelser, foton och frågor. Användare kan posta nya frågor online med direktmeddelanden och även kommunicera via mobiltelefoner.

Köpesumman är inte offentliggjord, men affären är redan genomförd, meddelar företaget. Under fusionen stängdes Jaiku för registrering av nya användare, men har nu öppnats igen.

Säljare är grundarna Jyri Engeström och Petteri Koponen, 30 respektive 37 år gamla. Hur mycket de fick betalt och i vilken form får de inte avslöja.

– Google erbjöd oss en mer intressant miljö att arbeta i, motiverar Jyri Engeström försäljningen.

Engeström och Koponen kommer tillsammans med tre av Jaikus fem anställda att börja jobba på Google i San Fransisco och London. Anledningen till att man inte stannar på ett finskt kontor är för att kunna utveckla tjänsten i samarbete med andra Google-anställda.

Varför tror du att Google köpte er och inte er konkurrent Twitter?

– Vi har ett ganska starkt mobilt fokus och mobila närvaroströmmar är något som Google känner starkt för, säger Jyri Engeström.

Nuvarande användare kan redan testa de nya tjänster som är på väg att lanseras efter köpet. Jaiku har en mobil funktion som gör det möjligt för användare att titta på objekt som har skickats av vänner i en kontaktlista.

Mobila användare kan också dela status för tillgänglighet, lokaliseringsort och kalenderfunktioner, vilket bland annat gäller användare av Nokias mobiltelefon Series 60.

I ett uttalande uppger Google att företaget varit intresserat av Jaiku eftersom programmet gör det möjligt för folk som annars är stressade att ha kontakt, oavsett om de har dator eller mobil.

Jaiku grundades i juli 2006 och har huvudkontor i Helsingfors.

Google har gjort mängder av köp under senare år. Några exempel är förvärven av Postini, Panoramio, Youtube och den sociala nätverkssajten Zingku.